Gümrük Muhafaza'dan 1 milyon liralık lüks otomobil operasyonu

İzmir'de Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ekipleri, lüks araçların ithalinde yolsuzluk yaptığı iddia edilen iki firmaya yönelik operasyon düzenledi. Fi

İzmir'de Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ekipleri, lüks araçların ithalinde yolsuzluk yaptığı iddia edilen iki firmaya yönelik operasyon düzenledi. Firmaların ithalatlarını inceleyen ekipler, eski model lüks otomobillerin, yeni model gibi gösterilerek ithal edilip iç piyasada satıldığını belirledi. Operasyonla Maserati Granturismo ve BMW X6 gibi markaların da aralarında bulunduğu beş arabaya el koyuldu.

Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza ekipleri, T. Oto. ve B. Oto. Tic. unvanlı şirketlerin otomobil ithalatlarını mercek altına aldı. Gümrük ithalat mevzuatına aykırı olmasına rağmen eski model lüks otomobillerin, mevzuatı aşmak için yeni modelmiş gibi ithal edildiği ve iç piyasada satıldığı belirlendi. Çalışmalar sonucunda B. Oto tarafından ithal edilerek satılan, 2009 model beyan edilen ancak 2008 model olduğu belirlenen BMW X6, 2009 model beyan edilen ancak 2008 model olduğu belirlenen BMW 320İ, 2010 model beyan edilen ancak 2008 model olduğu belirlenen BMW 320D, 2010 model beyan edilen ancak 2007 model olduğu belirlenen Maserati Granturismo ile T. Oto tarafından ithal edilip satılan, 2008 model beyan edilen ancak 2006 model olduğu belirlenen AUDI A6 olmak üzere beş tane lüks otomobile el koyuldu. Hepsinin tahmini değerinin 1 milyon lira olduğu belirtildi. Gümrük Muhafaza yetkilileri, arabaları kanuna uygun olduğunu sanarak satın alıp mağdur olanların kimliğini açıklamazken konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiği, bunlar gibi birkaç lüks otomobil ve iş makinelerinin de incelemeye alındığı kaydedildi.

Yetkililer, lüks arabaları usulsüz ithal eden firmalara yönelik operasyonların süreceğini belirterek, "Duyarlı vatandaşlarımız, her zaman bu tür olayları İzmir Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nün 232-45 12 59 numaralı telefonuna veya Alo 136 Gümrükler Muhafaza Kaçakçılık İhbar Hattı'na 7 gün 24 saat bildirebilir." dedi.