DenizBank Genel Müdürü: Türk bankaları Rusya piyasasına girmekte geç kaldı
Fransız-Belçika ortaklığı Dexia Grubu'nun en büyük bankalarından biri sayılan Türk DenizBank, Moskova'da düzenlediği geleneksel yıllık toplantısında R
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, toplantı için geldiği Moskova'da, Cihan Haber Ajansı'na çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Düzenledikleri toplantılardan önemli sonuçlar elde ettiklerini aktaran Ateş, Dexia Grubu olarak Moskova'da faaliyetlerini yürüten bir bankaları olduğunu belirterek, "Buradaki Türk işadamlarına bankacılık hizmetleri sunarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.
Türk-Rus ilişkilerinde son dönemde önemli bir artış yaşandığına işaret eden Ateş, "Türk-Rus ilişkileri gelişiyor ve aşağıdaki sorular çok önem kazanıyor: Bugün itibariyle Türkiye'de ne haberler var, dünya ekonomisine nasıl bakıyoruz, Rusya'ya nasıl imkanlar getireceğiz, buradaki Türk şirketlerini nasıl yararlandıracağız. Bu bağlamda bu ilişkilere fayda sağlamak için biz de bankalar olarak üzerimize düşen misyonu yerine getirmeye çalışacağız." ifadelerini kullandı.
Türk bankacılık sektörü olarak Rusya pazarına girmekte geç kaldıkları özeleştirisinde bulunan Ateş, Rus pazarının önemine dikkat çekti. Ateş, şöyle konuştu:
"Ben buraya ilk gelen bankacılardan biriyim, yüzde yüz Türk sermayeli Garanti Bankası'nın ilk kurucu Genel Müdürü olarak çalıştım. Sonra DenizBank'ı da burada sıfırdan kurarak Rusya perspektifini kaybetmedik. Bugünkü tabloya bakalım: İş Bankası bir bankayı satın aldı, onun dışında Europe Credit Bank, Yapı Kredi ve Ziraat Bankası gibi Türk menşeli bankalar faaliyetini devam ettiriyor. Ama bunların toplamına baktığımızda çapları, bilançoları küçük. Oysa Rusya inanılmaz büyük bir pazar. Sadece Türklerin değil, yabancı ve Ruslar için finansman, finans projeleri yapabiliriz. Ya da bireysel bankacılık. Rusya bunun projesini hızlı geliştiren piyasa. Biz buradan önemli payımızı almamız lazım. Geç kaldık, ama yola devam. Buradaki iş toplantıları da bu bağlamda ve tabii ki meyvesini verecek. Geleneksel hale getirdik, ekonomik brifing ve arkasından yemekli toplantı. Çalışmalarımız daha da derinleşiyor. Geçen yıl yaptığımız toplantı ile bugün arasında büyük fark var. Artı birebir Rus bankalarına ve Türk şirketlerine ziyaretler düzenliyoruz."
VİZELER TURİZM SEZONUNA YETİŞECEK
Öte yandan Moskova'da Swiss Otel'de düzenlenen, 'Kriz sonrası dünya: Türkiye ve Rusya' başlıklı toplantıda da konuşmacılar iki ülke arasındaki ilişkilerin giderek arttığına dikkat çekerek iş dünyası faaliyetlerinin önemine değindi. Panelde ilk sözü alan Türkiye Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, böyle toplantıların iki ülke ekonomik işbirliğine önemli fayda sağlayacağını belirtti. Türk büyükelçi, "Bugünkü paneli çok önemsiyorum. Türkiye ve Rusya stratejik partner olarak ilişkilerini geliştiriyor. Geleceğimizin parlak olacağı şimdiden ortada. Ama bunu sizler yapacaksınız. Şimdi iki ülke arasında vizelerin kalkacağı konuşuluyor. Türkiye Rusya ile vize muafiyetini onayladı. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de Ankara ziyaretinde konuyu gündeme getirmişti. Tahminim, gelecek turizm sezonun başlamasına doğru vize kalkar. Temennimiz bu." dedi.
YABANCILAR RUSYA'YA YATIRIMLARINI ARTIRIYOR
Aydın Sezgin, yabancı yatırımcıların Rus piyasasında çalışmalarını giderek artırdığına işaret ederek, "Ben Rusya'da iki eğilimi gözlemliyorum. Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin'le açılışını yaptığımız Şatura Elektrik Santrali töreninde Amerikan ve Alman şirket temsilcileriyle görüşme fırsatımız oldu. Batılı yatırımcılar Rusya piyasasında yatırım yapmaya devam edeceğini ve çalışmalarını artıracağını belirtti. Siz işadamlarına bu bilgiyi paylaşmak istedim. İkincisi, Rusya'da modernleşme görüyorum. Piyasa ekonomisi güçleniyor, teknoloji gelişiyor. Rusya Dünya Ticaret Örgütü üyeliği de kapıda, bu durum sizlere çok imkanlar sağlayacak." şeklinde konuştu.