Kirli hava çocuklarda kulak iltihaplanmasını tetikliyor
Özel Lokman Hekim Etlik Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Celil Göçer, kirli havanın yanı sıra ısı ve nem oranının uygun olmamasının orta kulak iltihabına
Doç. Dr. Göçer, ateş ve ağrı olmaksızın gelişen orta kulak iltihabında en önemli belirtinin işitme kaybı olduğuna dikkati çekerek, "Hayatın ilk 4 yılında çocukların yüzde 70'i en az bir defa orta kulak iltihabı geçirir. Bu durumda bir an önce hekime başvurulmalıdır." uyarısında bulundu.
Dr. Göçer, çocukluk çağında en sık görülen hastalıkların başında, orta kulakta sıvı birikmesiyle birlikte ortaya çıkan orta kulak iltihaplanması olduğunu belirterek, hayatın ilk 4 yılında çocukların yüzde 70'inin en az bir defa orta kulak iltihabı geçirdiğini vurguladı.
Orta kulak iltihaplanmasının değişik belirtilerle seyreden formlarının bulunduğunu anlatan Doç. Dr. Göçer, "Orta kulak iltihabının ateş, kulak ağrısı, huzursuzluk gibi genel enfeksiyon bulguları ile seyreden formu 'akut otitis media' olarak isimlendirilir. Bu formda seyreden kulak iltihabının teşhisi kolaydır. Ateş ve kulak ağrısı nedeniyle doktora başvurulduğunda bu tür kulak iltihabında kulak zarında kızarıklık ve damarlanmada artma izlenir. Altı aylıktan küçük çocuklarda ateş ve ağrı daha az olabilir, bu durum teşhiste gecikmeye sebep olabilir. Orta kulak iltihabında yaş grubuna uygun olarak muhtemel mikrobiyolojik ajanlara etkili antibiyotikler ve ağrı kesicilerle uygun süre tedavisi ile kısa sürede iyileşme sağlanabilir." diye konuştu.
Dr. Göçer, bazı çocukların akranlarına göre orta kulak iltihabına daha yatkın olduğunu ifade ederek, bazı genetik özellikler ile çevresel etkenlerin orta kulak iltihabının gelişmesini kolaylaştırdığını ifade etti.
AĞRISIZ VE ATEŞSİZ KULAK İLTİHAPLANMASI
Özel Lokman Hekim Etlik Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Celil Göçer, ateş ve ağrı olmaksızın gelişen orta kulak iltihabında en önemli belirtinin işitme kaybı olduğuna dikkati çekti.
Çocuğun özellikle konuşanın yüzünü görmeden yapılan konuşmaları az duyduğundan şüphelenilmesi gerektiğini belirten Dr. Göçer, "Yüz yüze konuşmalarla çocuk işitme yoluyla kaçırdığı heceleri dudak okuyarak tamamlayabilir, bu da işitme kaybının gözden kaçmasına neden olabilir. Çocuğun özelikle düşük şiddetlerdeki sese tepki vermemesi, uyurken ses olduğunda uyanmaması şüphe uyandırmalıdır. Üst solunum yolları mukozalarının alerji, enfeksiyonlar gibi etkenlerle ödemlenmesi orta kulakta sıvı birikmesi ile birlikte görülebilir. Geniz eti ve bademciklerin normalden büyük olması da önemli risk faktörleri arasındadır." dedi.
Ateşli orta kulak iltihabına göre ateşsiz ve ağrısız seyreden orta kulak iltihabının teşhisinin kısmen zor ve kulak muayenesinde daha tecrübeli olmayı gerektirdiğini anlatan Dr. Göçer, orta kulakta sıvı tespit edildiğinde öncelikle çocuğun işitme seviyesi ve lisan gelişmesinin değerlendirilmesi gerektiğini de hatırlattı.