Güriş'in açtığı davayı Bursa Büyükşehir Belediyesi kazandı

Bursaray birinci etabını yapan Güriş – Siemens- Simko – Tüvasaş konsorsiyumu, Bursa Büyükşehir Belediyesi aleyhine açtığı davayı kaybetti.

Bursa Bü

Bursaray birinci etabını yapan Güriş – Siemens- Simko – Tüvasaş konsorsiyumu, Bursa Büyükşehir Belediyesi aleyhine açtığı davayı kaybetti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, konsorsiyum ile Büyükşehir Belediyesi arasında 31 Ocak 1997 tarihinde imzalanan Bursa hafif raylı sistemi 1. aşama işlerine ilişkin sözleşme ile ilgili ihtilafı konu alan yasal süreci değerlendirildi. Burulaş Toplantı Salonu'ndaki toplantıda Büyükşehir Belediyesi Hukuk Danışmanı avukat Osman Orhan da hazır bulundu. Başkan Altepe, ihale tekliflerinin 14 Kasım 1996'da açıldığını, yer tesliminin ise 14 Ekim 1998'e kadar geciktiğini hatırlattı. Altepe, ilgili firmanın 734 günlük gecikmeyle zarar ettiği iddiasıyla Büyükşehir aleyhine faizler hariç 29 milyon 775 bin 839 Euro'luk tazminat davası açtığını kaydetti. Altepe, Büyükşehir Belediyesi aleyhine bugüne kadar açılan en yüksek miktarlı davanın da bu olduğunu kaydetti.

Kamuoyunda, Büyükşehir Belediyesi'nin bu davayla pek ilgilenmediği ve yüklü tazminat ödemeye mahkum olabileceği şeklindeki dedikoduların bulunduğuna dikkat çeken Başkan Altepe, şunları söyledi:

"Tam tersine biz bu süreci ilk günden beri büyük bir titizlikle takip ettik. Meblağın bu kadar büyük olması bizim de zaman zaman uykularımızı kaçırdı. Karşı tarafın 2001 ve 2004 yıllarında açtığı davalar belediyemiz lehine sonuçlanmasına rağmen, biz göreve geldiğimizde bu dava tekrar açıldı. Hukuk danışmanlarımızın gerek Hollanda ve gerekse Türkiye'de özveriyle yaptıkları çalışmalar sonucunda karşı dava açtık. Bunun üzerine tahkim, Lahey'de hazırlık toplantısını yaptı ve 25.10.2009 tarihinde görev belgesini imzaladı. Tahkim Kurumu Hakem Heyeti, 25 Ekim 2010 tarihinde yapılan duruşmada Hollanda Usul Kanunu gereğince, iptal kararından sonra Güriş'in tekrar tahkime başvuramayacağı gerekçesiyle, hakem heyetinin çoğunluğu tarafından uygun görülerek, Güriş'in tahkim başvurusu reddedildi."

Bu davalarda belediyelerin kazanma şanslarının çok düşük olduğunun altını çizen Altepe, şirketlerin davaları kazanmak için milyonlarca dolar harcayabildiğine dikkat çekti. Kısıtlı imkanlarla ancak özverili bir ekiple çalışarak bu davayı kazandıklarının altını çizen Altepe, faizleri ve mahkeme masraflarıyla birlikte en az 40 milyon euroyu ödemekten kurtulduklarını dile getirdi.

Büyükşehir Belediyesi Hukuk Danışmanı avukat Osman Orhan da bu güne kadar yaşanan hukuki süreç hakkında bilgiler verdi.