Eğitim Ve Eğitimcinin Sorunları Tartışıldı

Konak Belediyesi, Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı (TOBAV) ve Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen "Eğitim ve Eğitimcinin Sorunları" konulu söyleşi Prof

Eğitim Ve Eğitimcinin Sorunları Tartışıldı
Konak Belediyesi, Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı (TOBAV) ve Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen "Eğitim ve Eğitimcinin Sorunları" konulu söyleşi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Söyleşiye; Eğitimci â€" Yazar - Şair Hidayet Karakuş, Eğitimci â€" Yazar - Şair Bilsen Başaran, Aday Eğitimci Handan Köprülü Eriş ve Eğitimci Necla Baştan konuk olarak katıldı. Söyleşinin moderatörlüğünü ise Abit Dursun üstlendi. Söyleşi öncesi, Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şube Başkanı Osman Gazi Oktay, '24 Kasım Öğretmenler Günü Bildirisi'ni okudu. Konuşmasına 'Öğretmenliği Yeniden Yükseltelim' diyerek başlayan Oktay, "1981 yılında Milli Güvenlik Konseyi tarafından Öğretmenler Günü 24 Kasım Öğretmenler Günü ilan edildiğinde çok tartışmalar yaşandı ama artık bu tartışmalar geride kaldı. Türkiye halkı 24 Kasım'ı Öğretmenler Günü olarak benimsedi. Çünkü Türkiye öğretmenlerinin böyle bir güne ihtiyacı vardı" dedi. Osman Gazi Oktay konuşmasına şöyle devam etti: "Türkiye tarihinin her evresinde, öğretmen okullarının açıldığı 1848'den beri 162 yıldır toplumun en örgütlü ve öncü kesimini oluşturdular. Günümüz Türkiye'sinde yaşanan olumlu değerler olarak ne varsa bunlar öğretmenlerin eseridir. İleri ve aydınlık Türkiye'ye ulaşma yolculuğunda önlerine çıkan siyasi kuvvetlerle çatışmaktan çekinmediler. Ne var ki son dönemlerde dışarıya bağlı piyasanın değerleri idealist öğretmenliği öldürmekte, öğretmenlik sıradan bir okutmanlık haline gelmektedir. Bu gidişe karşı öğretmenlerimiz direnmek zorundadır. Aksi halde son Milli Eğitim Şurası'nda bazı çevrelerin önerdiği gibi öğretmenlik sözleşmeli hale getirilerek meslek olmaktan çıkarılacaktır. Günümüz öğretmenleri gibi bu mesleğe hazırlanan öğretmen adayları da, mesleki bir dayanışma içinde, toplumdaki saygınlıklarını eski düzeyine çıkarmak zorundadırlar. Öğretmenlik mesleği bağımsızlık, aydınlanma ve halkçılık idealiyle, bilgili, özverili, çalışkan, idealist öğretmenlerle yükselecektir."
Söyleşinin konukları da çalışan eğitimcilerimizin, emekli eğitimcilerimizin ve atama bekleyen aday eğitimcilerimizin sorunlarını, geçmişte ve günümüzde eğitimin kalitesini dile getirdiler. Eğitimci â€" Yazar - Şair Bilsen Başaran, Türkiye'nin sadece batıdan ibaret olmadığını, Türkiye'nin doğusunda öğretmen ve öğrencilerin çok büyük zorluklar ve yetersizlikler içinde eğitim - öğretim mücadelesi verdiğini söyledi. Söyleşinin ardından TOBAV Gençlik Korosu İsmail Bilen yönetiminde Köy Enstitüsü Ziraat Marşı'nı ve Öğretmen Okulu Marşı'nı seslendirdi.