'Siyasi simge' safsataymış

Türkiye İş Kadınları Derneği'nin başörtüsü sorunu üzerine yaptığı araştırmadan ezber bozan sonuçlar çıktı. Kadınların yüzde 93'ü inancı gereği başını örttüğünü ifade ederken, başörtüsünü siyasi simge görenlerin oranı ise yüzde 1'de kaldı

Başörtüsü ise ilgili yapılan bir araştırma çözüm konusunda toplumda bir uzlaşma olduğunu ortaya koydu. Başörtülülerin yüzde 93'ü inançları gereği örtündükleri ifade ederken, başı kapalı-açık kadınlar ve erkeklerin yüzde 85'i de kadınların inançları gereği örtündüğüne inandıklarını söyledi. Başörtüsü siyasi sembol olarak görenlerin oranı ise yüzde 1'e kaldı.
3 BİN KİŞİ CEVAP VERDİ
Türkiye İş Kadınları Derneği'nin (TİKAD), Metropoll'e yaptırdığı araştırmada 26 şehirde 'başını örten kadın', 'başı açık kadın', 'eşi başörtülü erkek' ve 'eşinin başı açık olan erkek' toplam 3 bin 52 kişiyle görüşüldü. Ezber bozan sonuçlar veren araştırma Hilton Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Katılımcıların yüzde 93'ü inançları gereği örtündüğünü, yüzde 1'den az kesimi ise başörtüsünü siyasi sembol olarak gördüğünü söyledi. Araştırmaya katılanların yüzde 85'i de kadınların inançları gereği örtündüğünü söyledi. Başörtüsünü siyasi simge olarak görenlerin oranı da yine yüzde 1 oldu.
EĞİTİM İÇİN ÜZÜLÜRÜZ
Başı açık kadınların yüzde 76'sı kadınların başörtüsü nedeniyle eğitime devam edememelerine üzüldüğünü, yüzde 87'si ise başörtülü kadınların kariyer sahibi olmasından rahatsızlık duymayacağını ifade etti. Eşlerinin başı açık olan erkeklerin yüzde 86'sı da başörtülü kadınların kariyer sahibi olmasından rahatsızlık duymayacaklarını, yüzde 70'i de başörtülü kadınların eğitimlerini bırakmak zorunda kalmalarına üzüleceklerini beyan etti.
TERCİH BAŞÖRTÜSÜ
'Başörtüsü ve meslek arasında tercih yapmak zorunda kalsanız, hangisini tercih edersiniz?' sorusuna başörtülü kadınların yüzde 75'i 'Başörtüsü' cevabını verdi. Başörtülü kadınların yüzde 94'ü de başı açık arkadaşları örtünmeye zorlamak gibi bir niyetlerinin olmadığını bildirdi. Kamuoyu anketinin sonuçlarını TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, Prof Dr. İhsan Dağı, Prof. Dr. Doğu Ergil ve Prof. Dr. Özer Sencar değerlendirdi. Bulut, araştırmanın başörtüsüyle ilgili toplumda bir ayrışım olmadığını gösterdiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
ERKEKLER DEĞİŞİYOR
'Başı açık kadının başı kapalı kadınla problemi yok, başı kapalının da başı açık olanla. Birbirlerinden kız alabileceklerini, çocuklarını evlendirebileceklerini söylüyorlar. Bizi memnun eden bir konu da başı kapalı kadının eşi de başı açık kadının eşi de eşinin çalışma hayatında yer almasını istiyor. Demek ki ülkemizde erkeklerde zihinsel bir değişim başlıyor. Eskiden başı açık da olsa kapalı da olsa eşinin çalışmasına müsaade etmeyen erkekler vardı. Bu nedenle ülkemizde zihinsel bir değişim de başlamış. '

Başlarını kendi kararlarıyla örtüyorlar
Prof. Dr. Doğu Ergil, başörtüsü gibi konuların siyasette cephane olarak kullanıldığını belirterek 'Aslında toplumda başı örtülü kadınla başı açık kadın arasında bir fay hattı yok. Bu fay hattı siyasette söz konusu' yorumunu yaptı. Araştırmaya göre başörtülü kadınların daha çok kendi kararlarıyla başlarını örttüklerini bu kadınların yüzde 96'sının bu kararı verdiği günlere geri dönse yine de başlarını örteceklerini ifade ettiklerini belirten Ergil şöyle konuştu: 'Bu, Türkiye'deki tartışmalarda ezber bozucu bir sonuç. Kadınlar siyasal bir sembol olarak örtmüyorlar başörtüsünü.'

Kamu kuruluşunda sorun olmamalı
Araştırma grubunda yer alan Prof. Dr. İhsan Dağı, 'Kadınlar örtünmeli mi?' sorusuna katılımcıların yüzde 78'inin 'Bunu kadınların kendi tercihlerine bırakalım' cevabını verdiğine dikkat çekerek, 'Bu durum başörtüsü konusunda bireysel tercihlere dayalı bir serbesti noktasında yaygın bir uzlaşma olduğunu ortaya koyuyor' dedi. Dağı, özel iş yerlerinde başörtülü kadınların çalışmasından dolayı herhangi bir rahatsızlık duymayacaklarını söyleyenlerin oranının yüzde 92 olduğunu dile getirerek, katılımcıların yüzde 73'ünün de bazı özel iş yerlerinde uygulanan başörtüsü yasağını doğru bulmadığını kaydetti. Dağı ise başörtülüler ile kamu kurumlarında çalışmak isteyenlerin oranının da yüzde 87 olduğu bilgisini verdi.