İşgem'in Rize İçin Önemi

Rize İl Genel Meclisi üyesi Hüseyin Çakır, Rize'de kurulacak İş Geliştirme Merkezi'nin (İŞGEM), kapasite oluşturma ve kent sinerjisine önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

İşgem'in Rize İçin Önemi
Rize'de İŞGEM'in zamana bırakılmadan hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Çakır, "KOSGEB'in Rize Hizmet Merkezi Müdürlüğü'nün açılması ile istihdam alanlarındaki etkinliği artırmak ve bu alanlara ilişkin kültürel zenginliği yakalama, bu hususlarda birikim ve kapasite geliştirme , yöresel girişimcilik sinerjisi, bölgesel kalkınma olanaklarını artıran örnek bir model olan iş geliştirme merkezlerinden İŞGEM'in zamana bırakılmadan Rize'de oluşturulma çalışmalarının bir an evvel başlatılmasının ve neticeye varana kadar konunun ilimizin yerel organları açısından sürekli canlı tutulmasının yararlı olacağı inancındayım" dedi.
Rize'nin kentsel alan noktasındaki zorluklarından dolayı fiziki boyutta işyeri oluşturma imkanlarının kısıtlı oluşuna dikkat çeken Çakır, "Mevcut işyeri kira bedellerini büyütmekte bu da yeni yatırım fikirlerinin ve küçük girişimcilerin hareket kabiliyetini ortadan kaldırmaktadır. Sanayi bakanlığı nezdinde yürütülecek finansman imkanları dahilinde Belediyeye ait katlı otopark bu merkez için düşünülebilecek yerlerden biri olabileceği gibi, Tevfik İleri Endüstri Meslek Lisesi bir başka alana taşınarak bu mekanda bu merkez için değerlendirilebilir" diye konuştu.
İŞGEM'lerin küçük girişimcilerin iş kurmaları ve geliştirmelerini destekleyip kolaylaştırdığını belirten Çakır, "İşletme kuluçkaları veya KOBİ fidanlığı olarak adlandırabileceğimiz, uluslararası literatürde 'Business Incubator' olarak geçen İŞGEM'ler bünyesinde barındırdıkları yeni işletmelere yönetim danışmanlığı desteği, finans kaynaklarına erişim imkanı, uygun koşullarda iş yeri mekanı, ortak ofis ekipmanı ve ofis hizmetleri sunarak onları besler ve en kırılgan oldukları iş kurma aşamasını sağlıklı bir şekilde aşmalarını ve büyümelerini sağlar. Türkiye'de ve Dünyadaki mevcut İŞGEM'lerin bugüne kadar ortaya koydukları performans bunu açıkça göstermektedir. Başbakanlığa bağlı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve KOSGEB'in koordinatörlüğünde, yerel organların yönetiminde faaliyet gösteren İŞGEM'ler yeni işletmelerin en zayıf oldukları iş kurma aşamasını sağlıklı bir şekilde aşmalarını ve büyümelerini sağlarlar. İstatistiklere göre, küçük işletmelerin kuruluş yıllarındaki başarısızlık oranı yüzde 60-80 iken İŞGEM'de yer alan girişimci firmalarda bu oran yüzde 10'lara düşüyor. Yerel kalkınma açısından İŞGEM'lerin önemi Kuzey İrlanda örneğinde olduğu gibi, dört milyon nüfuslu bir ülkede 40 adet İŞGEM bulunmaktadır. Bu 40 İŞGEM'in oluşturduğu sinerji, 90'lı yıllarda Kuzey İrlanda'nın gerçekleştirdiği çarpıcı kalkınma hamlesinin lokomotifi olarak gösterilmektedir İŞGEM'ler de mobilya imalatından güvenlik hizmetlerine, ev yemekleri üretiminden, gıda üretimi ve paketlemesine kadar pek çok işletme İŞGEM çatısı altına alınabilmektedir. Bu projede, henüz esnaflığa adım atmamış ve kendi işini kurmak isteyen kişilere büyük olanaklar sağlanıyor. Fikrin ve sermayenin yetersiz kaldığı noktada devreye giriyor ve yeni işletmeleri destekleyerek, iş kurma aşamasını sağlıklı bir şekilde aşmalarını ve büyümelerini sağlıyor. Üstelik bu destekler, dünya çapında, dünya standartlarını yakalamalarını sağlayan hizmetler şeklinde yürütülüyor. Küçük esnaf ve sanatkarlar bir işyeri açmışsa İŞGEM'le bütünleşerek faaliyetlerini yürütmeleri daha sağlıklı olur. Özellikle aynı mekanda bulunan pek çok işyeri, tek başlarına benzer sorunlarla uğraşmaktansa İŞGEM çatısı altında, sunulan hizmetlerden yararlanabilirler. İŞGEM'lerde bu anlamda esnaf ve sanatkara pek çok olanak sunuyor" bilgisini verdi.
Günümüzde tüm dünyada faaliyette olan 4 bin civarında iş geliştirme merkezi bulunduğunu kaydeden Çakır "2010 yılı verilerine göre bunların yaklaşık bin tanesi Kuzey Amerika'da, 900 tanesi Batı Avrupa ülkelerinde, 600 tanesi Uzak Doğu ülkelerinde, 200 tanesi Güney Amerika' da, 150 tanesi Doğu Avrupa ülkelerinde, 100 tanesi Hindistan' da, 50 tanesi Avustralya' da, geri kalanı da diğer ülkelerde bulunmaktadır. Ülkemizde ise Van, Tarsus Eskişehir, Yozgat, Adana, Mersin, Elazığ, Samsun, Diyarbakır, Ereğli, Pendik, Hacıbektaş Avanos, Çorum ve Kütahya illerinde İŞGEM merkezleri mevcuttur" dedi.
Çakır, Rize'de oluşturulacak İŞGEM'in bölge kültüründe eksikliği hissedilen kolektif anlayış ve duyguyu geliştirip güçlendireceğini de sözlerine ekledi.