İkizdereliler, SİT alanında ÇED toplantısının iptal edilmesini istiyor

Rize'de önceki ay Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından doğal SİT alanı ilan edilen İkizdere vadisindeki 24 Hidroelektrik San

Rize'de önceki ay Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından doğal SİT alanı ilan edilen İkizdere vadisindeki 24 Hidroelektrik Santrali (HES) projesinden biri olan Gelintaşı HES projesi için vadide Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapılacağı bildirildi. İkizdereliler, ise toplantının iptal edilmesi için Rize İdari Mahkemesine giderek 'Suç Duyurusu' ve 'Yürütmeyi Durdurma' talebiyle başvuru yaptı.

ÇED toplantısına ilişkin Rize Valiliği ve Rize Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nden herhangi bir açıklama yapılmazken, söz konusu toplantı için gazetelere 'Duyuru' başlığıyla verilen ilanda, Yataksu Elektrik Üretim San. Tic. Ltd. Şti. Tarafından Rize'nin İkizdere ilçesi Çakçor Deresi üzerinde 'Halkı yatırım hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere', "ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısı" yapılacağı bildirildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan İkizdere Derneği Başkanı Musa Yılmaz, İkizdere Vadisi'nin Doğal SİT Alanı ilan edilmesinin üzerinden yaklaşık bir ay gibi bir süre geçmesinin ardından vadide yapılması planlanan HES projelerinin iptalinin gündeme gelmesine karşın, bölgede hala ÇED toplantıları yapılmak istenmesi ve sürecin sürdürülmesine tepki gösterdi.

Yılmaz, bu durumunun HES projelerindeki yasa ve hukuk tanımazlığın en belirgin göstergesi olduğunu söyleyerek, "Firma tarafından yapılan duyuru sonrasında İkizdere Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Söz konusu toplantının 'yürütmesinin durdurulması ve iptali' için de Rize İdare Mahkemesi'ne başvurduk." dedi.

Derelerin Kardeşliği Platformundan yapılan açıklamada ise Doğal SİT Alanı ilan edilen İkizdere Vadisi'nde yapımı devam eden ve yapılması planlanan HES projelerinin durdurulması ve iptal edilmesi yerine, sürecin hiçbir şey olmamış gibi devam etmesinin yasa ve hukuk tanımazlıkta son nokta olduğu vurgulanırken; sorumluların suç işledikleri kaydedildi.

SİT Alanı ilan edilen vadide HES yapımcı firması tarafından düzenlenmesi planlanan ÇED Sürecine Halkın Katılımı toplantısının yasa ve yönetmelikler ile hukuka aykırı bir girişim olduğunun bildirildiği açıklamada özellikle ÇED sürecini devam ettiren Çevre ve Orman Bakanlığı ile Rize Valiliği ve konuya ilişkin diğer idari birimlerin bu konuda suç işlediğine de dikkat çekildi.

İkizdere Vadisi'nin Doğal SİT Alanı ilan edilmesi için İkizdere Derneği'nin girişimi ile 2008 yılında Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvuruda bulunulmuş; Kurul 22 Ekim 2010'da vadinin Doğal SİT Alanı ilan edilmesi yönünde karar vermişti. Yaklaşık 78 kilometrelik İkizdere Vadisi üzerinde devam eden yargı süreçlerine karşın Başbakan Erdoğan'ın açılışını yaptığı bir tanesi deneme üretimine başlayan, 3'ünün inşaat çalışmalarına devam edilen toplam 24 HES projesi bulunuyor. Vadideki projelerden 2'si için Rize İdare Mahkemesi ÇED projelerini iptal etmiş, 2 ayrı proje için de 'Yürütmenin Durdurulması' yönünde karar vermişti.