"Ban'ın raporu, müzakerelere takvim konulduğunu gösteriyor"

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un dün gece Güvenlik Konseyi üyelerine sunduğu yeni Kıbrıs raporuna Rum tarafında farklı tepkiler geldi. Rum siyasi par

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un dün gece Güvenlik Konseyi üyelerine sunduğu yeni Kıbrıs raporuna Rum tarafında farklı tepkiler geldi. Rum siyasi partilerin çoğunluğu Ban'ın raporunun çözüm için zaman sınırlaması getirdiğini iddia etti.

Rum radyosu konuyla ilgili olarak, raporun üslubunun sert olduğu, her iki lidere ve iki toplumun siyasi liderliklerine tavsiyeler içerdiği yorumunu yaptı. Habere göre, "her iki lidere de kamuoyundaki atmosferi iyileştirecek tedbirler almaları, siyasi partilere de müzakere prosedürüne daha tutarlı şekilde destek vermeleri tavsiyesine" yer verilen raporda, basında BM'yle ilgili gerçek olmayan çok olumsuz yorumlar yer almasından büyük hayal kırıklığı duyulduğuna da işaret edildi.

DİSİ Basın Sözcüsü Haris Georgiadis, Genel Sekreter'in raporunun, Kıbrıs sorununun çözümüne artık zaman sınırı getirildiğine yönelik parti değerlendirmesini teyit ettiğini söyledi. AKEL Genel Sekreteri Andros Kipranu da, partisinin gün içerisinde raporun içeriğiyle ilgili açıklama yapacağını kaydetti ve yorum yapmadı.

EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise raporun içeriğinden hayal kırıklığı ve endişe belirtti. Ban'ın raporunda takvim konulduğunu ve iki tarafın bu takvim içerisinde anlaşma noktasına varmak zorunda olduğunu söyleyen Omiru, "raporda, çözüm ve çözümün faydaları konusunda kamuoyu oluşturmadıkları için siyasi parti liderlerinin yerle bir edilecek şekilde eleştirildiğine" işaret etti.

EURO.KO milletvekili Rikkos Erotokritu da, Ban'ın raporunun açıkça takvim koyduğunu belirterek; "Ya uluslararası konferans çağrılacak veya Genel Sekreter'in Güvenlik Konseyi'nin verdiği yetki dışında arabuluculuk çabası olacak." dedi.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Genel Sekreteri Yoanna Panayotu ise Genel Sekreter'i, Güney Kıbrıs'ın içişlerine karışmakla, bunu da diplomatik üslupta alışık olunmayan şekilde yapmakla suçladı ve "Kıbrıslı Rumları çözüm isteyen liberaller ve çözüm istemeyen retçiler olarak ayıran Downer tarafından yanlış bilgilendirilmiş görünüyor" ifadesini kullandı.