Rusya Federasyon Konseyi, Akkuyu nükleer santral anlaşmasını oy birliği ile kabul etti

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma'da 19 Kasım Cuma günü onaylanan Mersin Akkuyu'da Rusya'nın 20 milyar dolarlık yatırımla inşa edeceği nükleer santra

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma'da 19 Kasım Cuma günü onaylanan Mersin Akkuyu'da Rusya'nın 20 milyar dolarlık yatırımla inşa edeceği nükleer santralle ilgili anlaşma, parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi tarafından da onaylandı. 127 senatörün bulunduğu görüşmede anlaşma oy birliği ile kabul edilirken, karşı ya da çekimser oy kullanan olmaması dikkat çekti. Anlaşma 450 sandalyenin bulunduğu Duma'dan 6 ret oyuna karşılık 315 evet oyu ile geçmişti.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 12 Mayıs'ta gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde imzalanan "Türkiye ile Rusya Arasında Akkuyu'da Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma" nın yürürlüğe girebilmesi için Kremlin'in de onayı gerekiyor. Önümüzdeki günlerde anlaşmanın onay sürecini tamamlamasının ardından Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin başkanlığında bir heyetin Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor.

RUSYA-TÜRKİYE İŞBİRLİĞİNİN STRATEJİK PROJESİ

Federasyon Konseyi Sanayi Politikası Komisyonu Başkanı Valentin Zavadnikov, daha önce genel kurulda yapılan değerlendirmelerde Türk-Rus işbirliği açısından Akkuyu nükleer santral projesinin önemini arzetti. Rus senatör, "Türkiye'deki nükleer santral projesi Rus dizayna göre inşa edilecek ve Rus-Türk işbirliğinin stratejik projelerinden biri olacak. Bu projenin gerçekleşmesi Rusya'nın ulusal çıkarlarına ve bölgede Rus nükleer alanının uzun vadeli çıkarlarına uygun" dedi.

Nükleer santralin proje uygulamasını Atomstroyexport, elektrik satış işlemlerini ise elektrik ihraç-ithalat şirketi Inter RAO UES gerçekleştirecek. Rusya hükümetinin onayladığı karara göre Rosenergoatom, Atomenergoremont ve Atomtekenergo şirketleri de koordinasyon, gelişim, operasyon ve yönetim işlerini yürütecek. Dev projenin uygulanmasında Türk inşaat şirketlerinden önemli ölçüde yararlanılması bekleniyor.

Rusya'nın toplam 4,8 GW kapasitesinde dört ayrı üniteden oluşacak nükleer santralden Türkiye 15 yıl boyunca KDV hariç 12,35 ABD sent/kWh'den alım yapacak. Türkiye ilk iki üniteden üretilen elektriğin yüzde 70'ine, diğer ünitelerden üretilen elektriğin de yüzde 30'una alım garantisi veriyor.

Rusya adına Rusya Federasyonu Devlet Atom Enerjisi Kuruluşu (Rosatom), Türk tarafı adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın taraf olduğu anlaşmaya göre, onay sürecinin tamamlanmasının ardından 3 ay içinde proje şirketinin kurulması için Rusya'nın çalışmaları başlatması gerekiyor.