Bakanlık emriyle üç komutan açığa alındı

İçişleri ve Milli Savunma Bakanı'na TSK personeli hakkında verilen açığa alma yetkisi Cumhuriyet tarihinde ilk kez kullanıldı.

Bakanlık emriyle üç komutan açığa alındı
İçişleri ve Milli Savunma Bakanı'na TSK personeli hakkında verilen açığa alma yetkisi Cumhuriyet tarihinde ilk kez kullanıldı.Star gazetesinin haberine göre İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Balyoz davası sanığı ve çok sayıda fişleme dosyasında imzası bulundugu iddia edilen Tümgeneral Halil Helvacıoğlu'nu açığa aldı. Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nu da açığa aldığı açıklandı.

Karar, 926 sayılı TSK Personel Kanunu'nun açığa almayı düzenleyen 65. maddesi uyarınca uygulandı.

22 Kasım 2010 tarihli açığa alma kararı, önceki gün İçişleri Bakanlığı tarafından gereğinin ivedilikle yerine getirilmesi için Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderildi.

Bakanlığın yazısı Tümgeneral Helvacıoğlu'na aynı gün tebliğ edildi. Helvacıoğlu'nun üniforması çıkartıldı ve ağustos YAŞ'ında atandığı Jandarma Genel Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığı'ndaki görev ve yetkileri elinden alındı.

Star gazetesinin haberine göre, açığa alma yazısında, Tümgeneral Helvacıoğlu hakkında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyaya atıf yapıldı.

Yazıda Helvacıoğlu'nun hükümeti devirme planları içerisinde yer aldığı hatırlatıldı.

Son YAŞ toplantısında Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, haklarındaki davalar nedeniyle terfi ettirilmemişti. Terfi ettirilmeyen ancak başka görevlere atanan üç paşa, dava açarak YAŞ kararlarını by-pass olarak nitelenen karar çıkartmışlardı. Mahkeme, Balyoz davasında yer alan üç generali terfi ettirmiş ve yürütmenin de durdurulmasına hükmetmişti.