Zirve davasında Aral'ın tahliye talebi reddedildi

Zirve Yayınevi davasının 29. duruşmasında tanık Erhan Özen'in ifadesiyle yeniden tutuklanan Varol Bülent Aral'ın tutukluluk kararına itirazı reddedild

Zirve Yayınevi davasının 29. duruşmasında tanık Erhan Özen'in ifadesiyle yeniden tutuklanan Varol Bülent Aral'ın tutukluluk kararına itirazı reddedildi.

Malatya'da biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili Zirve Yayınevi davasının 15 Ekim'de Özel Yetkili Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 29. duruşmada dinlenen tanıklar Erhan Özen ve Orhan Kartal'ın verdiği ifadeler üzerine, davada azmettirme suçundan tutuksuz yargılanan Varol Bülent Aral hakkında mahkeme heyeti, "kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların yargılama sürecinde ortaya çıkması"nı göz önünde bulundurarak tutuklama kararı vermişti. Varol Bülent Aral'ın avukatı, tanıkların somut bilgiye dayanmayan ifadelerinden yola çıkılarak tutuklama verilemeyeceğini iddia ederek tutuklama kararına itirazda bulunmuştu. İtiraz dilekçesi ve dava dosyası Özel Yetkili Diyarbakır 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Mahkeme tutuklama kararını yerinde bularak Aral'ın itirazını reddetti.

29. celsede tanık olarak dinlenen Erhan Özen, Zirve Yayınevi cinayetinin azmettiricisi olduğunu söylediği Varol Bülent Aral ile Ergenekon davası sanıkları emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in irtibatlı olduğunu öne sürmüştü. Kendisinin 1997-2005 yılları arasında JİTEM için çalıştığını kaydeden Özen, kendi ekibinin ve Muzaffer Tekin'le bir araya geldiğinde Varol Bülent Aral'ın konuşulduğunu iddia etmişti. Aral'ı şahsen tanımadığını aktaran Özen, ismini Muzaffer Tekin'in konuşmalarından duyduğunu ifade etmişti. 2004 senesinde Muzaffer Tekin, Veli Küçük ve Levent Ersöz'ün Sarıyer Kalender Orduevi'nde bir araya gelip, Malatya'daki misyonerlik faaliyetleri üzerine görüşme yaptığını kaydeden Özen, bu toplantıda bölgede misyonerlere dönük bir operasyon kararı alındığını dile getirmişti.

ZİRVE YAYINEVİ DAVASI

Malatya'da, 18 Nisan 2007'de, Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçaklanarak öldürülmüştü. Olayla ilgili zanlılardan Emre Günaydın, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, ve Abuzer Yıldırım olay yerinde yakalanmıştı. Emre Günaydın, yargılandığı Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir dönem birlikte, yerel bir gazetede çalıştığı Varol Bülent Aral'ın, kendilerine devletten destek sağlayacağını söylediğini ifade etmişti. 12'nci duruşmaya çağrılan Aral'la yüzleşen Emre Günaydın, "Hani bize devlet desteği sağlayacaktın?" diye sormuştu. Günaydın'ın ifadesi üzerine Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki tutuklanmıştı. Yelki ve Aral daha sonraki duruşmalarda tahliye edilmişti. Aral, 15 Ekim'de görülen 29. duruşmada Erhan Özen'in ifadeleri üzerine tutuklanmıştı.