Rusya tavuk ithal kotasını yarıya indirdi

Rusya gelecek yıl yurt dışından alacakları tavuk kotasını yüzde 50 indirerek 350 bin tona çekti. 2010'da yurtdışından toplam 700 bin ton tavuk ithal e

Rusya gelecek yıl yurt dışından alacakları tavuk kotasını yüzde 50 indirerek 350 bin tona çekti. 2010'da yurtdışından toplam 700 bin ton tavuk ithal eden Rusya, 2011 için de 600 bin tonluk bir kota belirlemişti. Ancak Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in iç piyasada tavuk üretiminin geliştirilmesi yönündeki talimatı doğrultusunda önümüzdeki yıllarda dışarıdan tavuk ithalinin kapısı tamamı ile kapanacak.

Türkiye'deki tavukçuların Rusya pazarı ile ilgili hayalleri ise bir seferlik deneme girişinin ardından sonuçsuz kaldı. Uzmanlar Türk tavukçular için Rusya'da üretim yapmayı ve özellikle de helal sektör üzerine yapılacak yatırımlardan sonuç alınabileceği önerisinde bulunuyor.

Hükümetin tavuk kotaları ile ilgili kararını açıklayan Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Viktor Zubkov, "Biz kararımızı aldık. Sığır eti ve domuz etinde kotalar değişmedi. Kanatlı hayvan etinde bu yıl 700 bin olan kota, gelecek yıl 350 bin olacak" dedi. Hükümet daha önce 2011 için kanatlı hayvan eti kotasını 600 bin olarak açıklamıştı.

Rusya bir taraftan da dondurulmuş tavuk ithal edilmesinin 1 Ocak 2011'den itibaren yasaklanmasını tartışıyor. Rusya Federal Sağlık Dairesi Başkanı Gennadi Onişenko Mart 2008'de alınan yasak kararını uygulayacaklarını ifade ederken, büyük çoğunluğu Amerika'dan olmak üzere tavuk ithal eden firmalar yasağa tepki gösteriyor.

Putin de yerel üretim payının hızlı bir şekilde arttığını ve önümüzdeki yıllarda tavuk ithal etmeye gerek kalmayacağını açıklamıştı. Bir kaç yıl önce ABD'den 1,5 milyon ton tavuk ithal edildiğini hatırlatan Putin, bu rakamın 2010'da 300 bin tona kadar çekilebildiğini örnek göstermişti.

RUSYA'DA ET FİYATLARI YÜZDE 3 DÜŞECEK

Rusya'da et ve tavuk üretiminin arttığına dikkat çeken Rusya Ulusal Et Birliği Başkanı Sergey Yuşin de fiyatlar yüzde 3 civarında bir gerileme beklediklerini kaydetti. Marketlerde kıymanın kilogramı 200-300 rubleden (7-10 dolar) satılırken, parça et de 400-500 rubleden (13-17 dolar) piyasaya sunuluyor.