Öğretmenler bin pişman...

24 Kasım 'Öğretmenler Günü' ama öğretmenler buna sevinemiyor. Hatta birçoğu öğretmen olduğuna pişman. Çünkü ekonomik koşulları geçimlerini sağlamaya yetmiyor. Borç içinde yaşayan öğretmenler çıkış yolunu ise şans oyunlarında görüyor.

24 Kasım 'Öğretmenler Günü' ama öğretmenler buna sevinemiyor. Hatta birçoğu öğretmen olduğuna pişman. Çünkü ekonomik koşulları geçimlerini sağlamaya yetmiyor. Borç içinde yaşayan öğretmenler çıkış yolunu ise şans oyunlarında görüyor. Bir 'Öğretmenler Günü' daha yaklaştı ama tablo yine değişmedi.

Öğretmenler ekonomik zorluklarla karşı karşıyalar.

Türk Eğitim-Sen'in 3 bin 534 öğretmenle yaptığı anket bunu bir kez daha çarpıcı şekilde ortaya koydu.

Ankette en dikkat çeken öğretmenlerin borçları. Yüzde 93'ü kredi kartı kullanıyor ve yüzde 79'unun kredi kartı borcu var. Borç miktarları ise 500 TL ile 10 bin TL arasında değişiyor.

Sadece kredi kartı kullanlar değil banka kredisi çekenlerde de durum benzer. Son 1 yılda banka kredisi çekenlerin oranı yüzde 68. Bu öğretmenlerin yüzde 79'unun kredi nedeniyle borcu bulunuyor. Bu borçlar da 1000 ile 100 bin TL arasında değişiyor.

Çoğu kirada oturuyor

Borçlu yaşayan öğretmenlerin ev sahibi olması da hayalin ötesine geçemiyor. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 58'i kirada oturduğunu söyledi. Kendi evi olanların oranı yüzde 31'de kaldı.

En büyük maddi lüksleri ne?

Öğretmenlerin yüzde 39'u "En büyük maddi lüksünüz ne?" sorusuna "Hiçbir lüksümüz yok" yanıtını verdi. Yüzde 21'i tatil yapmayı, yüzde 12'si kendi arabası ile işe gitmeyi, yüzde 9'u ise alışveriş yapmayı lüks olarak gördüğünü belirtti. Belirtti ama yüzde 13'ü de 1 yıldan uzun süredir giyim ve kişisel bakım için alışveriş yapmadığını ifade etti. Üstelik yüzde 86'sı ise çocuklarının eğitimi için birikim yapamadığından da yakındı.

Şans oyunlarını umut kapısı görüyorlar

Bu tabloda öğretmenlerin yüzde 42'si umudunu İddia ve Sayısal LOTO gibi şans oyunlarına bağladı.

Öğretmenlerin yüzde 50'si tüm bu sorunlar nedeni ile öğretmen oldukları için pişman. Beklentileri ise en kısa sürede ekonomik ve sosyal iyileştirmeler yapılması.

Çubukçu'yu başarılı bulanlar sadece yüzde 2

Ancak o öğretmenlerin yüzde 92'si Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenlere hak ettiği değeri vermediğini düşünüyor. Sadece yüzde 2'si Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'yu başarılı buluyor.