Baydemir Roj Tv'ye konuştu: Velev ki istifamı istediler...

Roj TV'de canlı yayına katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, istifasının istenmesinin dünyanın sonu olmadığını söyleyerek 'Böylesine bir eleştiri yapılmış, kıyamet mi kopar?' dedi.

Roj TV'de canlı yayına katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, istifasının istenmesinin dünyanın sonu olmadığını söyleyerek 'Böylesine bir eleştiri yapılmış, kıyamet mi kopar?' dedi.


Ferit ASLAN

DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Abdullah Öcalan'ın ağır eleştirilerinin ardından bugün PKK ile aynı çizgide yayın yapan Roj TV’de canlı yanına katılıp, “Varsayalım ki böylesine bir eleştiri yapılmış kıyamet mi kopar? Ben veya başka siyasetçi eleştirilemez miyiz” dedi. Seçmen tabanından müsterih olmalarını isteyen ve bir sıkıntının olmadığını söyleyen Baydemir, “Velev ki BDP istifamı istese dünyanın sonu değil. Ama öyle bir durum söz konusu değildir” diye konuştu.

İmralı’da çarptırıldığı ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan’ın ‘Silahlar miadını doldurdu’ dediği gerekçesiyle istifasının da aralarında bulunduğu bazı isteklerde bulunduğu ve sert şekilde eleştirdiği Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, PKK’nın yayın organı Roj TV’nin bu akşamki ana haber bültenine telefonla canlı bağlantı yaptı.

Baydemir, Abdullah Öcalan’ın adını kullamadan BDP’ye üye bir belediye başkanı olduğunu ve BDP’nin Kürt legal siyasetinde 20 yıldır devam eden bir geleneği olduğunu söyldi. Baydemir, şöyle dedi:

“Her şeyden önce parti içi hukukumuzda, demokrasi mücadelesinde, onurlu barış mücadelesinde demokratik değerlere dair bir algımız var. Bir eleştirme hakkı ve kültürü var. Şu ana kadar bir eleştiri hakkının kullanımı söz konusudur. Basın 7-8 gündür bilinçli bir biçimde abartarak olayı vermektedir. Ben her şeyden önce demokrasiyi, Kürt halkının haklı davasını, onurlu barış davasını, demokrasi davasını yürüten, inanan bir insan olarak Kürt halkının bir evladı olarak çok açık ve net söylüyorum, asla oyunlara gelmeyeceğiz. Bütün Kürt halkından demokrasiye inanan, bütün halkımız bu konuda lütfen müsterih olsunlar. Bugüne kadar halkımızı mahçup etmedik. Bundan sonrada barış mücadelesi veren demokrasi mücadelesi veren ve bu uğurda bedel ödeyen halkımızı mahçup ettirmeyeceğiz.”

Baydemir, “Yaşadığımız süreç bu tür spekülasyonlara aynı zamanda gebe olan bir süreçtir. Bu konuda Kürt legal siyasetinin, halkın dünden daha fazla dayanışma içerisinde olup onurlu barış mücadelesine daha fazla sahip çıkması gerekiyor. Bu tür spekülasyonları boşa çıkarmalıdır” dedi.

Abdullah Öcalan’ın eleştirilerine de değinen ancak ismini söylemeyen Baydemir şöyle devam etti:

“Varsayalım ki böylesine bir eleştiri yapılmış, kıyamet mi kopar? Ben veya başka siyasetçi eleştirilemez miyiz? Ben televizyon kanallarında ve toplantılarda görüşlerimi beyan ediyorum. Bunu beyan edenlerin karşıt görüşlere açık olmaları gerekiyor. Eleştirilmeye açık olmaları gerekiyor. Bu bir algılama meselesi mi, yoksa kitlelerin duygularını kırma meselesi mi? Bu konuda kaygılarım vardır. Kürt siyasetinde bulunan şahısları karşı karşıya getirmek ve kırılmalar amacı taşıyor da olabilir. Görüş ifade etme hakkını kendimde görüyorsam buna karşı eleştiriye de açık olmam gerekir. Bir sıkıntı yoktur, sıkıntı görmüyorum. Halkımız müsterih olsun.”

Baydemir, Öcalan’ın eleştirileri üzerine istifa ettiği ile ilgili iddialar için ise, “Velevki demokrasi kültürü içerisinde üyesi olduğum parti Barış ve Demokrasi Partisi velevki benden istifa istedi ve yahut başka bir milletvekili veya il başkanından istifa istedi, bu dünyanın sonu değil. Kaldı ki, bu hak bir partide var. Böyle bir durumda yok şüphesiz ki. Herkesi müsterih olmaya ve yüksek moralli olmaya davet ediyorum” dedi.

Baydemir’e soru sorulmayan telefon bağlantısında açıklamalarını yaptıktan yayın sonlandırıldı. (dha)