Başbakan Erdoğan: NATO toplantısında Türkiye'nin hassasiyetleri dikkate alındı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NATO toplantısında Türkiye'nin tüm hassasiyetlerinin dikkate alındığını, mutabakatın da kaygıları giderecek şekilde olu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NATO toplantısında Türkiye'nin tüm hassasiyetlerinin dikkate alındığını, mutabakatın da kaygıları giderecek şekilde oluştuğunu söyledi. Erdoğan, NATO Zirvesine yönelik eleştirileri ise 'kraldan fazla kralcılık' yapmakla suçladı.

NATO'nun tüm kararlarının oy birliği ile alındığına dikkat çeken Başbakan, "Türkiye'nin evet demeyeceği hiçbir karar alınamaz. Milletimizin içine sinmeyen hiçbir karara da bu hükümet 'evet' demez.'' dedi.

Başbakan Erdoğan, AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada, Portekiz'in başkenti Lizbon'da gerçekleşen NATO Zirvesi ile ilgili bilgi eksikliği olduğunu, bazı medya kuruluşları ve partiler tarafından da konunun çarpıtıldığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, AK Parti iktidarının ülkenin değerlerini kimseye sattırmayacağını ve oynatmayacağını belirterek, "Bu ülkenin onuru, haysiyeti iktidarımıza kadar çok darbeler yemiştir. Bunları biz hep yaşadık, hep gördük ama 8 yıllık iktidarımız bir izzetin, bir onurun, şerefin ortaya çıkmasıdır. Lizbon'daki toplantıda NATO'nun 10-15 yıllık geleceğine yön verecek bu stratejik konsept, füze savunması NATO-Avrupa Birliği işbirliği ve Afganistan konuları değerlendirilmiştir. Hiç tartışmasız bu zirveye, Türkiye damgasını vurmuştur. Alınan kararlar Türkiye açısından son derece tatminkardır. Türkiye, stratejik konsept belgesinin şekillenmesinde, ağırlığını hissettirmiş, başta NATO-Avrupa Birliği ilişkileri boyutu olmak üzere ülkemizin çıkarları en etkin şekilde savunulmuş ve kayda geçirilmiştir. Bu konudaki çetin müzakereler sonucunda ülkemizin beklentileri kesinlikle bundan sonraki 10-15 yılı kapsayacak şekilde burada yer almıştır. Şu hususu da özellikle belirtmek istiyorum; NATO bir saldırı değil, savunma sistemidir. NATO'nun varlık sebebi, üye ülkelerin savunmasına katkıda bulunmaktır. NATO'nun füze savunması mimarisinin kurulmasındaki amaç, balistik füze kurulmasının beraberinde getirdiği risk ve bununla beraber tehlikenin bertaraf edilmesi her bir müttefikin güvenliğinin ve savunmasının sağlanmasıdır.'' şeklinde konuştu.

Erdoğan, NATO toplantısında Türkiye'nin hassasiyetlerinin dikkate alındığını, mutabakatın da kaygıları giderecek şekilde oluştuğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: ''Israrımız üzerine güvenliğin bölünmezliği ve ittifak dayanışması ilkelerine uygun olarak füze savunması sisteminin tüm müttefiklere güvenlik sağlayacak şekilde kurulması sağlanmıştır. Uyarılarımız neticesinde, risk ve külfetlerin hakça paylaşımı prensibi temelinde bir karar alınmıştır. Zirvede, hiçbir ülkenin tehdit kaynağı olarak hedef alınmaması kararlaştırılmıştır. Hala bazı televizyon tartışmalarında, bazı köşe yazarlarımız İran burada hedef olarak gösterilmiştir gibi kendilerine göre yaklaşımlar ortaya koymaları, sadece zihinleri bulandırmaktan başka bir şey değildir.'' diye konuştu.

Fransa'nın ısrarla İran'ın ismini koymak gibi bir isteme gayreti olduğunu hatırlatan Erdoğan, ''Ama Türkiye'nin ısrarları neticesinde 'Hayır böyle bir hedef koyamazsınız' demesi üzerine, buraya Amerika da dahil olmak üzere, bunun konulmaması için Türkiye ile birlikte hareket edilmiştir. Bu gerçekleri görmeye mecburuz. Sarkozy'nin kalkıp da 'Biz kediye kedi deriz' yaklaşımı mugalatadan (yanıltıcı söz) başka bir şey değil. Zaten biz de kediye kedi diyoruz. Değişen bir şey yok. Yani bununla neyi izah ediyorsun, neyi anlatmak istiyorsun. Ama anlayanlar da neyin ne olduğunu gayet iyi anlıyor.'' diye konuştu.

Erdoğan, bazı Avrupa ülkelerinin tüm ısrarlarına rağmen Türkiye'nin çabaları sonucu tehdit ülke isminin telaffuz edilmediğini, füze savunma sistemi konusunun yeni bir konu olmadığını söyledi. Erdoğan, ''İranlı dostlarımız verilen mücadeleden dolayı bizlere teşekkür ederken, buradaki birilerine ne oluyor da kalkıp böyle kendilerine göre bir şeyler icat ediyorlar, anlamak mümkün değil.'' şeklinde konuştu. Erdoğan, füze savunma sisteminin 10 yıldır üzerinde durulan bir konu olduğunu hatırlattı.

"KARA PARA PROPAGANDASI YAPIYORLAR"

Türkiye'nin kesinlikle bir cephe, bir kanat ülkesi olmadığını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: "Böyle de konumlandırılmayacaktır. Bazı ülkelerin tehdit telaffuz edilmesi konusundaki ısrarına biz hep karşı çıktık. Soğuk savaş dönemi kavramlarıyla hareket edemeyeceğimizi vurguladık. En önemlisi de tüm bu gelişmeleri, görüşmeleri komşu ülkelerle istişare içinde yaptık. Her türlü gelişmeyle ilgili komşularımızı bilgilendirdik. Komşularımızın Türkiye'ye yönelik hiçbir sıkıntısı ve endişesi yoktur. Türkiye'nin tavırları ve verdiği mücadele sebebiyle büyük bir memnuniyet içindedirler. Biz başından bu yana aynı şeyi söylüyoruz. Temel yaklaşımımız düşman üretmek değil, dost kazanmaktır. Biz komşularla sıfır sorun politikası izliyoruz. Komşularımız da bu yaklaşımımızdan son derece memnun ve Türkiye'ye tam bir güven içindeler. Ancak bazı siyasetçiler, kraldan çok kralcılık yapıyorlar. Kusura bakmasınlar. Türkiye her zaman ilkeli olmuştur, dürüst olmuştur, doğru bildiği yolda taviz vermeden ilerlemiştir. Dün eksen kaydı diyenler, nasıl kara propaganda yapıyorduysa bugün de Türkiye komşularına sırtını döndü diyenler kara propaganda yapıyor. Biz ne komşularımızın hakkını, hukukunu çiğnetir, kardeş milletlerin aleyhine bir karar alırız, ne de Türkiye'nin ulusal çıkarlarını, milletimizin uluslararası çıkarlarını heba ederiz. Biz, ne doğuya sırtımızı döneriz ne batıya. Biz, ne doğru bildiğimiz yoldan saparız ne de başkalarının tahriklerine gelerek, farklı yollara gireriz. Herkes emin olsun, rahat olsun. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti değerlerinden de taviz vermez, ulusal çıkarlarından da taviz vermez. NATO'nun tüm kararları oy birliği ile alınmaktadır. Türkiye'nin evet demeyeceği hiçbir karar alınamaz. Milletimizin içine sinmeyen hiçbir karara da bu hükümet 'evet' demez.''