Türkmen lider: Hazar'dan boru hattı çekilmesi için hattın geçeceği ülkelerin izni yeterli

Azerbaycan'da yapılan Hazar Denizi'ne kıyısı olan ülke devlet başkanları zirvesinden sonra Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Türkmenistan Devlet

Azerbaycan'da yapılan Hazar Denizi'ne kıyısı olan ülke devlet başkanları zirvesinden sonra Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Hazar'dan boru hattının inşası için hattın geçeceği ülkelerin izninin yeterli olduğunu kaydetti.

Türkmen lider, 3. Hazar Liderler Zirvesi'nin önemine dikkat çekerek, Hazar Denizi'nin hukuki statüsünün tarafların uzlaşması ve ülke çıkarları doğrultusunda çözülmesi gerektiğini dile getirdi. Zirvede Türkmenistan'ın Hazar ile ilgili tutumunu hakkında Berdimuhamedov, Hazar'dan boru hattı çekilmesi için hattın geçeceği tarafların rızasının yeterli olacağını ifade etti.

Berdimuhamedov, Hazar'da verimli işbirliğine bağlı kaldıklarını kaydederek, Hazar liderler zirvesinin yapılması girişiminin de ilk olarak Türkmenistan'dan geldiğini ifade etti.

Hazar zirvesi, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan haftalık basın toplantısının da gündeminde yer aldı. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Hazar zirvesinin çok verimli geçtiğini kaydettiler.

Bakü'deki Hazar Liderler Zirvesine katılan Berdimuhamedov, burada yaptığı konuşmasında Hazar Denizi'nin biyolojik kaynaklarının rasyonel kullanımı ve korunması ile ilgili bir taslak anlaşması hazırlanması konusunda öneride bulunmuştu.

Azerbaycan, Türkmenistan, Rusya, Kazakistan ve İran devlet başkanlarının katıldığı zirvede, Hazar'da güvenlik alanında işbirliği anlaşmasına imza atılmıştı.