Türk ve Bulgar işadamlarından işbirliği anlaşması

Türk-Bulgar Ticaret ve Sanayi Odası (TBTSO) ile Marmara ve Kuzey Anadolu Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (MAKSİFED) arasında işbirliği pro

Türk-Bulgar Ticaret ve Sanayi Odası (TBTSO) ile Marmara ve Kuzey Anadolu Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (MAKSİFED) arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Türk ve Bulgar işadamları arasında yapılan ikili iş görüşmelerinin akabinde düzenlenen anlaşmaya MAKSİFED Başkanı Günal Baylan ve TBTSO Başkanı Zeki Bayram imza koydu. Silivrisiad ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Maksifed, Trakyasiad, Çorlusiad, Lüsiad, Edsiad, Tüsiad, Busiad ve Silivri Kadın Girişimciler Derneği Başkanları, temsilcileri ve çok sayıda SİAD üyesi katıldığı işbirliği anlaşmasına Bulgar heyetinden TBTSO Başkanı Zeki Bayram ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra Dünya Emlakçılar Birliği Bulgaristan Genel Başkanı Antonia Wırt katıldı.

Anlaşmayla komşu iki ülkenin dostluk ve ticaretini geliştirmek adına önemli bir adım atıldığını belirten Maksifed Başkanı Günal Baylan, iki ülke arasında komşuluk münasebetiyle pekişen köklü ve kuvvetli bağların bulunduğuna dikkat çekti. Baylan, "İnsani ve kültürel yakınlığımız ilişkilerimize ayrı bir anlam katmaktadır. Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilerin gelişmesinde Türk asıllı Bulgaristan vatandaşlarının oynadığı rol çok önemlidir. Birbirlerine bu kadar yakın olan iki ülke insanlarının birliktelik yapmalarından dolayı büyük mutluluk duyuyoruz." diye konuştu.

SINIRIN BİR ADIM ÖTESİ KOMİSYONU

Anlaşmanın yurt dışı pazarlara açılmak isteyen KOBİ'lere destek vermek amacıyla yabancı ülkelerle olan ticaret ve yatırım ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlamak için 2009 yılında kurulan 'Sınırın Bir Adım Ötesi Komisyonu'nun eseri olduğuna değinen Baylan, komisyonun 30 Haziran–2 Temmuz tarihlerinde Bulgaristan'a iş geliştirme gezisi düzenlediğini hatırlattı. "Yenilikçilik, verimlilik, süreklilik ve müşteri memnuniyeti kavramları günümüz rekabet dünyasında başarıyı getiren anahtarlar." diyen Baylan, iki ülkenin aynı coğrafya üzerinde tarihi ve kültürel bağlarının tarih boyunca devam etmesinin, karşılıklı iş olanaklarını gerçekleştirmek adına önemli bir avantaj olduğunun da altını çizdi. Türk–Bulgar Ticaret Sanayi Odası Başkanı Zeki Bayram ise konuşmasında şunları söyledi:

"Bir Türk olarak protokol imzalayacağımız bir törende Bulgaristan'ı temsil etmek benim gibi bir Türk için 21 yıl sonra hak olmuş. Bulgaristan ayakları üzerinde yeni yeni durmaya çalışan yolunu el yordamıyla aramaya çalışan bir ülke. 21 yıllık demokratik hayatında yatırımın, paranın ve ekonominin son 3-4 yılda konuşulmaya başlandığı bir ülke. İnancım o dur ki, Silivri'den başlamak üzere bütün Türk dostlarımızın yardımıyla düşündüğü, rüyasını gördüğü duruma hep birlikte, el birliğiyle götüreceğiz. Bu kuvveti sizlerden alacağıma ve Bulgaristan'a da yansıtacağıma inanıyorum."