Özbekistan'da senato 'parlamenter' sistemi tartışıyor

Özbekistan Parlamentosu'nun üst kanadı senato, Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un parlamenter sisteme geçiş teklifini görüşecek.

Senato'nun 2010'd

Özbekistan Parlamentosu'nun üst kanadı senato, Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un parlamenter sisteme geçiş teklifini görüşecek.

Senato'nun 2010'daki son genel kurul toplantısı 3 Aralık'ta yapılacak. Başkan İlgizar Sabirov başkanlığında toplanacak Senato'nun ana gündeminde, 12 Kasım'da Yasama Meclisi ve senatonun ortak oturumunda Kerimov'un parlamenter sisteme geçiş teklifi var.

Özbek liderin teklif ettiği yeni parlamenter sisteme göre, seçimde birinci olan parti başbakanı atamakla görevlendiriliyor. Ayrıca yeni uygulamayla 'iki defa üst üste başbakanı seçemeyen meclisin, cumhurbaşkanı tarafından dağıtılmasına imkan tanınyor. Cumhurbaşkanın herhangi bir gerekçeyle görevini ifa edememesi durumunda ise bu görevi geçici olarak Yasama Meclisi başkanı devralıyor. Ardından üç ay içerisinde cumhurbaşkanı seçiminin yapılması ön görülüyor.

Bu arada yeni önerilerin yasalaşması durumunda Özbekistan'ın erken parlamento seçimlerine gidebileceği konuşuluyor. Ülkedeki en son parlamento seçimi, 27 Aralık 2009'dayapılmıştı. Tarih öne alınmazsa bir sonraki seçimin 2014 Aralık ayının son haftasında yapılması gerekiyor.

Özbekistan'da senatonun onayladığı kanun tasarıları, Cumhurbaşkanı Kerimov'un imzasından geçtikten sonra kanunlaşıyor.