Erdoğan'dan Sarkozy'ye 'kedi' cevabı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Erdoğan'dan Sarkozy'ye 'kedi' cevabı
Başbakan Erdoğan, ''Füze kalkanı projesi Türkiye'de kurulacak şeklinde bir karar alınmadı, komuta şu ülkededir diye belirlenmiş bir karar da yok. Biz komutanın tamamıyla NATO'da olması gerektiğini savunduk'' dedi.

Erdoğan gazetecilerin gündeme ilşkin sorularını yanıtladı...

İşte konuşmasından satırbaşları

FÜZE KALKANI

Komuta sisteminin NATO'da olması gerektiğini söyledik ve savunduk. Şu anda komuta şu ülkededir diye benimsenmiş birşey yok. NATO bir savunma sistemi oluşturuyor. Zaten kuruluş amacı da savunma amaçlıdır. Sistemler nereye kurulacak, komuta kimde olacak bunlar daha sonra belirlenecek.

(Sarkozy'nin belgede belirtilmese de füze kalkanında hedefin İran olduğunu belirtmek için 'Biz kediye kedi deriz' sözlerinin hatırlatılması üzerine)

Bizde kediye kedi deriz yani. O sadece kendi hafıza kaydı içinde olna neyse onu açıklıyor. Biz öyle birşey düşünmüyoruz. Kendini bağlayan şahsi yorumu...

NATO'yla ilgili bazı siyasi partilerin yaklaşmıları geçmöişten kaynaklı yaklaşımlarıdır. Dünyada birçok şey değişiyor ama ülkemizde değişmeyen zihniyetler var. Rusya bile artık NATO'yla ilişki halinde...

YUNANİSTAN'LA İLİŞKİLER

"12 mille alakalı olarak ’anlaşmaya varıldı’ diye bir şey yok. Bir defa çalışmalar görüşmeler devam ediyor. Anlaşmaya varıldığı anda zaten taraflar birleşik olarak açıklamasını yaparlar. Yani ’şu şu şu konularda şu şu şekilde anlaşılmıştır’ denir. Henüz böyle bir şey söz konusu değil, Görüşmeleri yetkili arkadaşlarımız devam ettiriyorlar. Belli bir noktaya varınca önümüze getirecekler. Gerekli açıklamayı da o zaman yaparız

ERZURUM SAVCISININ ÖNERİSİ

Savcı Osman Şanal'ın “İstihbari dinlemeler delil sayılsın” önerisinin sorulması üzerine Erdoğan şunları söyledi;

Erzurum savcısının bu açıklamasından benim haberim yok. Tabii ki mahkeme izini olmadan bu tür bir dinlemenin yapılmasını doğru bulmamız söz konusu değildir.

Seçimlerde Irak'taki hiçbir syasi partiye bizim desteğimiz olmamıştır.

AB'NİN LİMAN ÖNERİSİ


Rum kesimi limanları eğer eş zamanlı olarak açmaya varlarsa biz de varız. Bunu zaten ilgili bakan arkadaşlarım da her zaman dile getiriyorlar. Biz de uluslararası toplantılarda dile getiriyoruz. Bizden kimse kalkıp bu noktada farklı şeyler beklemesin.