"Değişen küresel enerji tablosu, Orta Asya'ya yeni imkanlar açıyor"

Türkmenistan'da düzenlenen enerji konferansına katılan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Güney ve Orta Asya'dan sorumlu üst düzey yetkilisi Susan Elliott, d

Türkmenistan'da düzenlenen enerji konferansına katılan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Güney ve Orta Asya'dan sorumlu üst düzey yetkilisi Susan Elliott, değişen küresel enerji tablosunun, Türkmenistan ve bölgedeki diğer ülkelere yeni imkanlar açtığını kaydetti.

Susan Elliott Aşkabat'ta düzenlenen 15. Petrol-Gaz Konferansı'na katıldı. Konferansta konuşma yapan Elliot, Orta Asya'nın sadece hidrokarbon kaynaklar değil, aynı zamanda petrol ve kimya sanayisi ürünlerinin de tedarik edildiği bir önemli bölge haline geldiğini belirtti.

Doğalgazın yeni neslin gelişmesinde ve ekonomik kalkınmada önemli rol oynadığını ifade eden Susan Elliot, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesinin bölge halkları ile birlikte Afganistan'a da önemli girdi kazandırabileceğini söyledi.

ABD yetkilisi Elliot konuşmasında, "TAPİ projesi hayata geçirildiği takdirde, Afganistan'a gelir ve istihdam sağlayacak. Ayrıca, bu proje Hindistan ve Pakistan büyüyen ekonomiler için temiz yakıt sağlar. TAPİ, ilgili ülkeler arasında bir istikrar koridoru olarak hizmet edebilir." dedi.