Eğitimci Yazar Taşyürek: Erzurum'da şehirleşme adına mezarlıklar vahşice yok edilmiş

Eğitimci Yazar Muzaffer Taşyürek, Erzurum'da şehirleşme adına mezarlıkların vahşice yok edildiğini ileri sürdü.

Eğitimci Yazar Muzaffer Taşyürek, ta

Eğitimci Yazar Muzaffer Taşyürek, Erzurum'da şehirleşme adına mezarlıkların vahşice yok edildiğini ileri sürdü.

Eğitimci Yazar Muzaffer Taşyürek, tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Erzurum'da bulunan tarihi kabirlerin büyük önem arz ettiğini söyledi. Sahabe mezarlarının yanısıra Osmanlı, Selçuklu ve Saltuklular döneminde yaşamış birçok devlet adamının mezarının Erzurum'da bulunduğunu belirten Taşyürek, birçok kabrin şehirleşme adına yok edildiğini iddia etti. Kabirlerin, tarihi araştırmalarda önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Taşyürek, saygı gösterme adına mezarlıklara sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Erzurum merkezde 30'a yakın kabristan yeri bulunduğunu ve bunların asri mezarlığa taşınması esnasında, birçok ilim insanı ve devlet adamına ait mezarların kaybolduğunu anlatan Taşyürek, "Pek çok ilim ve irfan sahibi alim, siyasetçi, yönetici, eğitimci, şehrin ileri gelen eşrafının kabirleri sahipsiz kalmış, gelişigüzel asri mezarlığa taşınmış ve orada gelişigüzel yerleştirilmiştir. Narmanlı Camisi'nin ön bahçesinde olduğu gibi taşlardaki yazılar kazındığı için kimin nerede yattığı, bu mezarlarda yatan şahısların biyografileri hakkında ciddi sıkıntılar oluşmuştur. Oysa mezarlıklar bir şehrin, bir beldenin adeta geçmişi, tarihi, tapu senetleridir. Cumhuriyet dönemi sonrasında Erzurum'da şehirleşme adına mezarlıklar vahşice yok edilmiş." dedi.

Mezarlıklara sahip çıkılması konusunda belediyelere ve vakıflara önemli görevler düştüğünü ifade eden Taşyürek, birçok mezar ve türbe yerinin sahipsiz ve bakımsız olduğunu dile getirdi.