İrlanda için üçlü Avrupa ittifakı

Borsaların son günlerdeki kâbusu İrlanda için IMF, AB ve AMB düğmeye bastı. Ülkenin miktarı belirlenmeyen krediyi kabul etmesi bekleniyor.


Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) temsilciler, bu hafta İrlanda hükümetiyle, bankalarla ilgili ne yapılabileceğine karar vermek için müzakereler yürütecek.
Euro Bölgesi maliye bakanları, İrlanda’nın borç sorununu görüşmek üzere önceki gün Brüksel’de bir araya geldi. Görüşmede, Euro Bölgesi maliye bakanları, borç sıkıntısıyla mücadele eden İrlanda’nın bankacılık sektörünün IMF ile birlikte kurtarılmasına zemin hazırlamak konusunda anlaşma sağladı. İrlanda hükümeti ise gelecek yıla kadar kamu harcamaları için borç paraya ihtiyaçları olmadığını vurguluyor. Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders, İrlanda’nın durumu ile bu yılın başında Yunanistan’ın kendini bulduğu pozisyon arasında farklar olduğunu belirterek, “Şimdi, bizden yardım talebinde olmayan bir ülkeyle ilgileniyoruz. Bu durumla Yunanistan’ın durumu arasında temel farklılıklar bulunuyor ve şu anda enstrümanlarımız var” dedi.
Finansal tampon olacak
Öte yandan İrlanda hükümeti, dış destek aramadığını belirtirken, Başbakan Brian Cowen, ekonominin gelecek yıla kadar iyi fonlandığını ifade etmişti. İrlanda Merkez Bankası Başkanı Patrick Honohan ise ülkesinin AB ve IMF’nin binlerce dolarlık kredisini kabul etmesini beklediğini söyledi. Honohan, İrlanda hükümeti tarafından onaylanması durumunda, AB-IMF kredisinin, kullanılmasa bile İrlanda bankaları için finansal “tampon” olacağını belirterek, bunun 2008 yılında ABD’nin bankalara likidite enjekte etmesine benzer olduğunu söyledi.
“Bankalarımızın ek güvene ihtiyaç duyduğu bir gerçek” diyen Honohan, nisandan bu yana bankalardan önemli miktarda sermaye çıkışı olduğunu vurguladı. İrlanda’nın borç sorunu endişeleri, eylül ayında Maliye Bakanı Brian Lenihan’ın 5 İrlanda bankasının kurtarılma maliyetini 62 milyar dolara (45 milyar euro) çıktığını açıklamasından bu yana artıyor.