Muşlu besici, 1 ton 200 kilogram ağırlığında tosun yetiştirdi

Muş'ta yerli ırk hayvan yerine kültür ırkı besleyen Muşlu besici Yusuf Arslan, 1 ton 200 kilogramağırlığında tosun besledi.

Merkeze bağlı

Muş'ta yerli ırk hayvan yerine kültür ırkı besleyen Muşlu besici Yusuf Arslan, 1 ton 200 kilogramağırlığında tosun besledi.

Merkeze bağlı Muratgören köyünde 5 yıldan beri kültür ırkı hayvan beslediğini söyleyen Arslan, "Bu ırklar çok verimli, gayet güzel et tutuyor. Süt verimi de oldukça iyi ve sütleri daha yağlı. Montofon cinsi her bir inekten günde ortalama 20 kilogram süt alıyoruz." dedi. Ağırlığı ile görenleri hayrete düşüren tosunu 15 bin TL'ye satacağını kaydeden Arslan, geçmişte yerli ırk hayvan besledikleri için kazanç elde edemediklerini dile getirdi.

Kültür ırkı hayvanların gelişmeye daha elverişli olduğunu söyleyen Muş İl Tarım Müdürü Murat Yıldız da, Muş'ta kültür ırkı hayvan besleme alışkanlığının geliştiğini belirtti. Yusuf Arslan isimli çiftçiyi köyünde ziyaret ederek kutlayan Yıldız, kültür ırkı hayvanların yaygınlaşması halinde çiftçilerin daha az zahmetle bol kazanç elde edeceklerini ifade etti. Yıldız, şöyle konuştu: "Muş'ta hayvancılık anlayışı değişiyor. İlimizde yapılan projeler sayesinde daha çok kültür ırkı hayvan gelecek. Kültür ırkı hayvancılıkta daha az maliyetle daha fazla verim elde edildiği görülmüştür. 2,5 yaşında olan bir tosunun 1 ton 200 kilogram gelmesi ender rastlanan bir olay değildir. Bilinçli yetiştiricilikle bu tür hayvan yetiştirmek mümkündür."