Kosova Hükümeti'ne Güvensizlik Oyu

Kosova Meclisi, hükümete güvensizlik oyu verilmesine ilişkin gensoru önergesini onayladı.

120 sandalyeli Kosova Meclisi'nde yapılan oylamada, 2 çekimser ve 1'e karşı 66 evet oyu ile, Thaçi Hükümeti'ne güvensizlik oyu verildi. Gensoru önergesinin onaylanması ile Kosova Hükümeti düştü ve Kosova'da olağanüstü seçimlerin yolu açıldı. Oylamaya LDK ile AAK milletvekilleri katılmadı.
Meclis Genel Kurul Toplantısı, AKR Partisi'nin parlamento gurubu başkanı İbrahim Makolli'nin gensorunun gerekçelerine ilişkin konuşmasıyla başladı. Makolli hükümetin kötü yönetimi nedeniyle Kosova'yı siyasi çıkmaza sürüklediğini söyledi. Kosova Başbakanı Hashim Thaçi ise, alışılmışın dışında, milletvekillerinden gensorunun desteklenmesini talep etti. Gensoruya destek verilmesiyle Kosova'nın kurumsal krizden kurtulacağını, yapılacak seçimlerin ardından da ülkeye yeniden siyasi istikrarlılık
kazandırılacağını belirten başbakan Thaçi, "Yaşanan kurumsal kriz, Kosova'nın ilerlemesini engelledi. Bu yüzden hükümete güvensizlik göstermekle, demokrasinin gereği olan seçimlerle gelecek yeni hükümetin, Kosova'da gözlenen ilerlemelere ivme kazandıracağına inanmaktayım" diye konuştu. Thaçi, seçimlere kadar Kosova kurumlarının anayasal görevlerini yerine getirmeyi sürdüreceği yönünde vatandaşlara güvence verdi.
Meclis toplantısında söz alan siyasi partilerin parlamento grupları başkanları ile milletvekilleri, çalışmalarında başarılı olamadığı gerekçesiyle hükümeti sert bir dille eleştirdi. Gensorunun onaylanmasından sonra Kosova Cumhurbaşkanı görevini vekaleten yürüten Kosova Meclis Başkanı Jakup Krasniqi'nin, Kosova Meclisi'ni feshetmesi bekleniyor. Kosova'da olağanüstü seçimlerin de en geç bu yılın 12 Aralık tarihinde yapılması öngörülüyor.