Çiçek Başbakanlık Bütçesinin Sunumunu Yaptı Tbmm  - 02.11.2010

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, 2010 yılında, Ekim ayı itibariyle çeşitli konulara ilişkin 973 kararnamenin sonuçlandırıldığını, 162 kanun tasarısının TBMM Başkanlığına sevk edildiğini bildirdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, 2010 yılında, Ekim ayı itibariyle çeşitli konulara ilişkin 973 kararnamenin sonuçlandırıldığını, 162 kanun tasarısının TBMM Başkanlığına sevk edildiğini bildirdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Başbakanlık ve bazı bağlı kurumların 2011 yılı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.
Komisyonda Başbakanlık bütçesinin sunumunu yapan Çiçek, Başbakanlığın 2011 ile 2015 yılları arasında odaklanacağı stratejileri açıkladı. Çiçek, söz konusu stratejilerin, 'Ulusal ve uluslararası stratejilerin belirlenmesinde ve politikaların uygulanmasında kurumun etkinliğinin artırılması; vatandaşa daha hızlı, kaliteli ve güvenilir kamu hizmeti verilmesinin sağlanması; şeffaf, hesap verebilir, verimli ve etkili çalışan bir kamu yönetiminin gerçekleştirilmesine öncülük edilmesi; karar alma süreçlerine toplumsal unsurların ve bireylerin katılımına imkan veren dönüşümün sağlanması ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi' olduğunu bildirdi.
Çiçek, Başbakanlığın bu hedeflere ulaşabilmesi için 2011 Yılı Bütçe Tasarısında teklif edilen toplam ödenek tutarının 5 milyar 115 milyon 222 bin lira olduğunu söyledi. Ödenekte 2010 yılına göre yıllık artış oranının yüzde 28 olarak gerçekleştiğini belirten Çiçek, 'Bütçe artışının temel nedeni, Başbakanlık bütçesinin transfer tertibinden yardım alan kuruluşlara yapılan aktarma tutarlarının yükselmiş olması, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığının, Başbakanlık transfer tertibinden yardım alan kuruluşlar arasına dahil edilmiş olmasıdır' dedi.
Başbakanlık bütçesinde ödenek transferi yapılan 12 kuruluşun bulunduğunu anımsatan Çiçek, miktar olarak en büyük transferin Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne ayrıldığını belirtti.

-BAŞBAKANLIK İLETİŞİM MERKEZİ-

Başbakanlık olarak vatandaş odaklılık ilkesinin hayata geçirildiği öncü hizmetleri sunduklarını ifade eden Çiçek, bu kapsamda, Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) Projesi ile müracaatların her zaman ve her yerden yapılabildiğini kaydetti. BİMER'in coğrafi uzaklığı ortadan kaldırdığına, vatandaşların, seslerini ülkenin en ücra köşesinden Ankara'ya duyurma imkanına kavuştuğuna dikkati çeken Çiçek, 2010 yılının ilk 9 ayında BİMER'e yapılan başvuru sayısının 449 bin 580'e ulaştığını bildirdi.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansının (TYDTA) faaliyetlerini anlatan Çiçek, TYDTA'nın Türkiye'deki yatırımları teşvik etme, tanıtma görevini üstlendiğini söyledi. Çiçek, bu ajansın, uluslararası yatırımcılara yönelik bir başvuru merkezi niteliği taşıdığını, toplam 21 ülkede 15 temsilciliği ile 'tek durak' hizmet yaklaşımıyla hizmet sunduğunu ifade etti.
Başbakanlığa bağlı bazı kurumların bütçeleri hakkında da bilgi veren Çiçek, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) 2010 yılı bütçesinin 523 milyon 479 bin lira olduğunu, 2011 yılı bütçesinin ise 665 milyon 568 bin liraya çıkarıldığını bildirdi. Çiçek, 2010 yılı bütçesi 12 milyon 423 bin lira olan Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği bütçesinin ise 2011 yılı için yüzde 10 artışla 13 milyon 640 bin 400 lira olduğunu kaydetti.

-DOĞAL AFETLER-

Türkiye'nin doğal afetler bakımından riskli bir ülke olduğunu belirten Çiçek, sık sık afetlere maruz kalındığını söyledi. Bu nedenle Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının yapılandırıldığını anımsatan Çiçek, afetlerden doğabilecek zararları asgariye indirmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Türkiye'de görülen en yaygın afet türlerinin deprem, su bakını ve heyelan olduğunu belirten Çiçek, depremlerde kaybedilen insan sayısı açısından Türkiye'nin dünyada 3, etkilenen insan sayısı açısından ise 8. sırada olduğunu söyledi.
Cemil Çiçek, sadece 2010 yılında afetler nedeniyle yeni bina için devletin harcadığı paranın 600 milyon liranın üzerinde olduğunu bildirdi.
Ulusal Deprem Stratejisinin Aralık ayında açıklanacağını belirten Çiçek, ulusal afet platformu çalışmalarının da tamamlandığını bildirdi. Afet Kanununun bu ay içinde Bakanlar Kuruluna sunulacağını ifade eden Çiçek, çalışmalarında TBMM Deprem Araştırma Komisyonunun raporunda ciddi ölçüde yararlandıklarını sözlerine ekledi.
02.11.2010 21:48:43