Bm, Güney Sudan'daki Referandum İçin Çalışmalarını Sürdürüyor

Güney Sudan'da 9 Ocak'ta yapılacak ve güneyin kuzeyden ayrılıp ayrılmamasının oylanacağı referandum için seçmen kayıt işlemlerinin başlamasına iki hafta kala Birleşmiş Milletler Referandum ve Seçim Birimi (UNIRED) seçim malzemelerinin vaktinde yerlerine ulaştırılması için çalışmalarını sürdürürken altyapısal problemlerle boğuşuyor

Güney Sudan'da 9 Ocak'ta yapılacak ve güneyin kuzeyden ayrılıp ayrılmamasının oylanacağı referandum için seçmen kayıt işlemlerinin başlamasına iki hafta kala Birleşmiş Milletler Referandum ve Seçim Birimi (UNIRED) seçim malzemelerinin vaktinde yerlerine ulaştırılması için çalışmalarını sürdürürken altyapısal problemlerle boğuşuyor.
UNIRED Başkanı Denis Kadima düzenlediği basın toplantısında kuzeyden ayrı bir devlet isteyip istemediklerini belirtmek için 9 Ocak'ta Güney Sudanlıların sandığa gideceği referandum için yapılan hazırlıklar ve karşılaşılan zorluklar hakkında bilgi verdi. Kadima, "Seçmen kayıt formlarının tasarlanması, seçim görevlilerin eğitim hazırlıkları, şikayetlerin düzenlenmesi, seçmen bilinçlendirme malzemelerinin tasarlanması dahil olmak üzere UNIRED referanduma hazırlık sürecine teknik destek de vermektedir. BM
ayrıca bu malzemelerin bütün Sudan'daki bölgelere ve ABD, Avustralya, Etiyopya, İngiltere, Mısır, Kanada, Kenya ve Uganda'da yaşayan Sudanlıların oy kullanmaları için bu ülkelere taşınması için lojistik destek de sağlamaktadır" dedi.
UNIRED'in diğer uluslararası ortaklarıyla birlikte Güney Sudan Seçim Komisyonu'na (GSSK) tam destek verdiğini söyleyen Denis Kadima, "Seçmen kayıt işlemleri ve diğer safhalar için kısıtlı vaktimiz var ancak referandumu 9 Ocak'ta yapmak için GSSK ile birlikte çok sıkı bir çalışma yürütüyoruz. Ekiplerimiz GSSK'ya ve şubelerine yardımcı oluyorlar işlerin yolunda gideceğini umuyorum" diye konuştu.
Bazı problemlerle karşılaştıklarını da ifade eden Kadima, "Seçim malzemelerini yerine ulaştırmada karşılaştığımız altyapı problemleri çok vaktimizi alıyor. Bunun için helikopter ve uçakları kullanıyoruz. Diğer ülkelerde bu işler için karayolu kullanılıyor belki ama biz helikopterleri kullanmak durumundayız ve bizi zor durumda bırakıyor" dedi.
Referandum için bağışta bulunan ülkelerden 63 milyon dolar sözü aldıklarını söyleyen Kadima, "Şimdiye kadar bağışçılar 63 milyon dolardan biraz fazla miktar için vaatte bulundular ve bu miktarın yarısından fazlası elimize ulaştı. Seçmen kayıt malzemeleri bu bağışlardan elde edilen gelirle satın alındı. Şimdi bu malzemeleri BM ve diğer kuruluşların yardımlarıyla kırsal yerlere nakletmeye başlayacağız" dedi.