Belediye varoşlara el attı, çocukları suçtan uzaklaştırdı (Özel)

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kentsel Yoksullukla Mücadele Projesi kapsamında, varoşlar olarak adlandırılan semtlerde yaşayan ailelerin çocuklarına y

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kentsel Yoksullukla Mücadele Projesi kapsamında, varoşlar olarak adlandırılan semtlerde yaşayan ailelerin çocuklarına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor. 3 yıldır devam eden proje kapsamında, her yıl varoşlarda yaşayan 3 bin çocukla temasa geçiliyor. Çocukların, maddi ve manevi her türlü ihtiyaçları giderilerek topluma kazandırılıyor. Özellikle eğitim konusunda ciddi çalışmalar yapan belediye, okula ve dershaneye gidemeyen çocukların okul ihtiyaçlarını gidererek bünyesinde oluşturduğu eğitim merkezlerinde çocukların özel ders almalarına imkân sağlıyor. Özel bir rehberlik birimi de oluşturan belediye, rehber öğretmenler aracılığıyla her çocuğun ailesini yılda üç sefer ziyarete gidiyor. İhtiyaçları ve yaşadıkları problemler konusunda yardımcı olmaya çalışıyor. Belediyenin bu çalışması, çocukların suça karışma oranlarını da ciddi oranda azalttı. Daha önce mahallede ve okul çevresinde problemli olarak bilinen çocuklar, proje kapsamındaki çalışmalarla saygılı ve yardımsever kişiler olarak adlandırılmaya başlandı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Eğitim Faaliyetleri Müdürlüğü Genel Koordinatörü Refik Tuzcuoğlu, "Suçu eğitimle yeneceğiz" sloganıyla yola çıktıklarını ve üç yıldır devam eden proje kapsamında şehrin varoşlar olarak adlandırılan semtlerindeki ailelerle irtibata geçtiklerini açıkladı.

Her yıl yaklaşık 3 bin çocuğa ulaşarak maddi ve manevi her konuda destek olduklarının altını çizen Tuzcuoğlu, "Maddi problemler nedeniyle okula gidemeyen çocukların okul ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Dershaneye gidemeyen öğrencilere de bünyemizde oluşturduğumuz kurs merkezlerinde özel hocalarla dershane eğitimi veriyoruz. Rehber öğretmenlerimiz her çocuğun ailesini yılda en az üç sefer ziyaret ediyor." dedi.

Çocuklara sadece eğitim alanında değil sosyal ve psikolojik açıdan da destek olduklarını anlatan Tuzcuoğlu şöyle devam etti: "Ücretsiz spor malzemeleri dağıtarak, çocukların belediyenin tesislerinde spor yapmalarına imkân sağlıyoruz. Hayatında ilk defa spor ayakkabısı ve forma giyen çocuklar var. Çocuklara anket yapıyoruz ve hangi sporu yapmak istediklerini kendileri belirliyor. Jimnastikten güreşe, basketboldan futbola kadar birçok alanda spor branşlarımız bulunuyor. Çocuklara bunların yanı sıra ahlaki değerleri de öğretiyoruz. Kamu malına neden ve nasıl sahip çıkılması gerektiği, anne babaya saygı ve sevgi gibi değerlerinde öğretilmesine yardımcı oluyoruz."

Proje kapsamında bu yıl çocukları resmi kurumlarla tanıştırmayı hedeflediklerinin altını çizen Tuzcuoğlu, devlet denilince çocukların gözünde erişilemeyecek kişiler ve yerler canlandığını ve bunu kırmayı amaçladıklarını söyledi.

Gruplar halinde vali, emniyet müdürü, belediye başkanı, daire müdürleri gibi kurumlarda ziyaretler gerçekleştirerek devletin sıcak yüzünü çocuklara hissettireceklerini kaydeden Tuzcuoğlu, yapılan bu çalışmalar sonrasında çocukların büyük bir değişim içerisine girdiğini belirtti.

Proje çalışmalarının ardından saha incelemesinde bulunduklarının altını çizen Tuzcuoğlu, çocukların eğitim gördüğü okul ve yaşadıkları semtlerdeki esnafla görüştüklerini ve çevrelerine karşı daha saygılı hoşgörülü bireyler olduklarını belirlediklerini sözlerine ekledi.