"Mekke'deki müminler Kabe-Beytullah ile bayramlaşıyor"

Merkezi Suudi Arabistan'da olan ve İslam aleminin yakinen takip ettiği Hira Dergisi Suudi Arabistan Temsilcisi Mehmet Altan, dünyanın en yoğun bayraml

Merkezi Suudi Arabistan'da olan ve İslam aleminin yakinen takip ettiği Hira Dergisi Suudi Arabistan Temsilcisi Mehmet Altan, dünyanın en yoğun bayramlaşma merasiminin Mekke'de gerçekleştiğini ve müminlerin Kabe ve Allah'ın Beyti (Beytullah) ile bayramlaştıklarını söyledi.

Mekke'nin yılın en nadide günlerinden birini yaşadığını belirten Altan, bayram günlerinde dünya genelinde 181 ülkeden gelen Müslümanlar birbirleriyle, Kabe ve Allah'ın Beyti ile bayramlaştıklarını ifade etti. Altan, bayram günlerinde şeytan taşlama yeri olarak bilinen Mina'da Müslümanların 3 gün ikamet ederek dünya genelinde gelen diğer Müslümanlarla bayramlaştığını da kaydetti.

Dünyanın en yoğun bayramlaşma merasiminin Mekke'de gerçekleştiğini belirten Altan "Renkleri ve dilleri farklı, hatta ülkelerinin yerlerini bile bilmeyen insanlar Beytullah'ı tavaf ederken birbirlerine tebessüm ediyor ve Mescid-i Haram'da birbirleriyle kucaklaşarak bayramlaşıyorlar. Bu dünyanın başka yerinde olmayan sadece Mekke'ye has bir özelliktir." açıklamasını yaptı.

BEYTULLAH İLE BAYRAMLAŞMA

Bazı Hadis-i Şeriflerden yola çıkarak Hacerül Esved'in, Cenab-ı Allah'ın sağ eli olduğunu belirten Mehmet Altan, "Hadis-i Şeriflerden çıkardıklarımıza göre Hacerül Esved'i öpmek ve selamlamakla Allah'ın sağ elinin öpülmesi gibi bir mana ifade eder. Dolayısıyla Hacılara farz olan bayramın ilk 3 gününde yapılması daha eftal olan "Ziyaret Tavafı"nda Müslümanlar bayram günlerinde Kabe ve Allah'ın Beyti ile bayramlaşmış oluyorlar." dedi.

Altan, yaptığı açıklamada, "Allah bütün Hacılara Mebrur bir Hac nasip etsin. İşte Haccın en önemli yönlerinden biri de budur. Bir başka tabirle Hacılar bayramda Allah'la bayramlaşma gibi bir mana içine girerler. Bunu idrak edebilmek hissedebilmek çok ulvi bir duygu ve düşüncedir. Bayram günlerinde Allah'ın Beyti ile çok açıktan bayramlaşmış oluyoruz. Zaten Hanefi mezhebinde Ziyaret Tavafı'nın Bayramın ilk üç gününde yapılması daha vaciptir. Allah bütün Müslümanların Bayramını hayırlı ve mübarek etsin." ifadesin kullandı.

"Hac'da apaçık mucizeler vardır." ayetini hatırlatan Altan, "Bunu maddi mucizelerde aramak mümkün olduğu gibi hadiselerin mucizeliğinde de aramak gerekir. Dünyadan 5 milyona yakın insan bir araya geliyor, Kavgasız, gürültüsüz ve büyük bir hoş görü içinde buradan ayrılıyorlar. Yer yer insanlar birbirlerine sıkıntılar ve eziyetler yapsalar dahi hemen geri dönüp helalleşiyor, birbirlerinden özür diliyor ve tebessüm ediyorlar. Bu da Cenab-ı Allah'ın tenbihi "Hac'da cidal yoktur." ifadesini Müslümanların en yüksek derecede temsilini gösteriyor. Buda gerçekten İslam aleminin şuurlu bir şekilde Kuran-ı kerime temessül ettiğini gösterir diye düşünüyorum. " dedi.

Bayram mesajı da veren Hira Dergisi Suudi Arabistan Temsilcisi Mehmet Altan, "Hac ömrün farzıdır. Ömrün günahlarının sıfırlandığı bir ibadettir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) düzgün bir Hac yapıldığı zaman "Anasından doğduğu gibi döner" buyuruyor. Allah gelenlere mebrur bir haç nasip etsin. Gelemeyenlere de sabırla bekleyerek gelmelerini tavsiye ederim. İnsan Ömründe en az bir kez bu manevi havayı teneffüs etmek için gelip bu mukaddes toprakları görmesi gerekir. Bütün Müslümanların bayramını tebrik ediyorum, Bayramımızı Allah hayırlı ve mübarek etsin." dedi.