Başbakan Erdoğan, Herald Tribune'e makale yazdı

Başbakan Erdoğan, yılbaşı ekinde yayınlamak üzere teknoloji konusunda kendisinden görüş isteyen International Herald Tribune Gazetesi'ne bir makale gönderdi.

Başbakan Erdoğan, Herald Tribune'e makale yazdı
İletişim araçlarından, “çalışma arkadaşlarının da katkılarıyla ” yararlandığını anlatan Erdoğan makalesinde Herald Tribune’ün yönelttiği, “Teknoloji hayatımızın her yanını kaplıyor. Bu yeni gücü nasıl yorumluyorsunuz? Sizi heyecanlandırıyor mu, yoksa korkutuyor mu” sorularına yanıt verdi.

International Herald Tribune yılbaşı eki için Başbakan Erdoğan’ın dışında teknoloji konusuyla ilgili 25 kişiden daha görüş istedi.

IHT’nin görüş istediği 25 kişi arasında Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, ABD eski başkanları Bill Clinton ve George W. Bush, Fransız first lady Carla Bruni, SSCB’nin son lideri Mihail Gorbaçov, görevinden yeni ayrılan Obama’nın yakın çalışma arkadaşı Rahm Emanuel ve eski ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice gibi isimler de yer alıyor. Gazetenin yazı istediği diğer isimlerden dikkat çekenler ise ünlü yönetmen Woody Allen, yazarlar Yasmina Reza ve Arundhati Roy.

Başbakan Erdoğan'ın International Herald Tribune Gazetesi için yazdığı makale şöyle:

GÖZDEKİ IŞIĞIN YERİNİ TUTAMAZ


Özellikle bilişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmeler, en karmaşık iletişim süreçleri üzerinden işleyen siyaseti de derinden dönüştürüyor. Günümüzde siyasiler kitlelerine ulaşmak için teknolojiyi daha fazla kullanıyorlar ancak yaygınlaşan teknoloji insan etkileşimini zayıflatıyor. Bir zamanlar, yüz yüze iletişim, afiş, el ilanı, broşür, gazete, dergi gibi basılı malzemeler ile radyo ve televizyon bileşik ortamında şekillenen siyaset, bugün artık cep telefonları, internet ve bunların türevleri ve melezleri üzerinden kendine yeni mecralar buluyor.

Böylesine yayılan, genişleyen bir ortamın sığlaşması da kaçınılmaz gibi görünüyor. Biz işte bu sığlaşma ve yüzeyselleşme tehlikesine karşı halkla sıcak temas insan insana, yüz yüze iletişimi çok önemsiyoruz. Bazılarının “ modası geçmiş” saydıkları geleneksel iletişim biçimleri, bizim siyasal etkinliklerimizin merkezinde yer almaya devam ediyor. Bunun evrensel insani değerlerin ve temel ilkelerimizin korunup geliştirilmesi açısından da çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Şüphesiz biz de gelişen iletişim teknolojilerinin imkanlarından en iyi şekilde yararlanmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ama dediğim gibi geleneksel insani değerlerimizi, teknolojinin baş döndürücü hızı ve çeşitliliği içinde kaybetmemek için, yüz yüze iletişimden kopmamak gerektiğini de hiç unutmuyoruz.

Ben şahsen, kitlesel ve bireysel iletişim araçlarından çalışma arkadaşlarım da katkılarıyla en yüksek düzeyde yararlanmaya çalışıyorum. Ama bundan 12 yıl önce el yazısıyla yazdığım, cevaplandırdığım binlerce mektup nedeniyle gerek ülkemde gerekse yurtdışı gezilerimde karşıma çıkan binlerce mektup arkadaşımı, onların gözlerindeki ışığı gördükçe hiçbir elektronik ilişkinin bu insan sıcaklığını taşımaya yetmeyeceğini düşünüyorum