MHP'li Bal: Devlet değerleri ile millet değerleri barıştırılmalı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve İşçi Partisi (İP) heyetleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi'ne bayram ziyaretinde bulundu. Sıcak bir

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve İşçi Partisi (İP) heyetleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi'ne bayram ziyaretinde bulundu. Sıcak bir ortamda geçen bayramlaşmada, başörtüsü sorunundan anayasa değişikliğine, birçok konu konuşuldu.

Ziyarette konuşan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, devlet değerleriyle millet değerlerinin barıştırılması gerektiğini belirterek, çatışmanın değerleri tahrip ettiğini söyledi.

CHP'ye bayramlaşmak için ilk olarak İşçi Partisi (İP) heyeti geldi. CHP Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Süheyl Batum, Genel Başkan Yardımcısı Melda Onur ile Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı, heyeti karşıladı. Bu bayramlaşmanın konusu ise Ergenekon tutuklusu Doğu Perinçek oldu. İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in 2008 yılından beri dünyada belki istisnai bir şekilde tutuklu bulunduğunu savunan Batum, sadece Perinçek için değil, diğer tüm tutuklular için bunun cezaya dönüşmemesini diledi. İP temsilcileri de tutukluluk sürelerinin uzunluğundan şikayet ettiler. İP temsilcileri, Cumhuriyet hukuku değil gladyo hukuku uygulandığını iddia etti.

Daha sonra, CHP'ye bayramlaşma için MHP heyeti geldi. Heyette, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Giresun Milletvekili Mehmet Günal ve MHP MYK üyesi Özgür Bayraktar yer aldı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, bayramların dostluğun, kardeşliğin, sevginin, hoş görünün geliştiği ortamlar olduğunu söyledi.

Kutuplaşma, gerginliğin ortadan kalkacağı, siyasi partilerin hizmette birbirleriyle yarışacağı bir ortamın oluşmasını isteyen Bal, çatışmanın değerleri tahrip ettiğini vurguladı.

CHP'li Batum ise bu bayramda gerginliklerin sona ermesini temenni etti. Sıcak bir ortamda yapılan sohbette anayasa değişikliği de konuşuldu. 12 Eylül'den sonra bir şeyin değişmediğini savunan Bal, araştırmacı gazetecilik anlayışıyla bu konuların gündeme getirilmesi gerektiğini belirtti.

12 Eylül ile hesaplaşmanın bütün partilerle birlikte herkesin görevi olduğunu vurgulayan Bal, AK Parti'nin hesaplaşmayı malzeme olarak kullandığını ileri sürdü. AK Parti'nin 12 Eylül ile hesaplaşamayacağını, çünkü 12 Eylül'ün mağduru değil mahsulü olduğunu iddia eden Bal, zaman aşımının ortadan kaldırılması halinde bunun gerçekleşebileceğini ifade etti. İktidarın bununla yüzleşmesi gerektiğini anlatan Bal, halkın da bununla yüzleşmesi gerektiğini, basının bunları yansıtabilmesi için düz ayna olması gerektiğini söyledi.

Ayrıca, başörtüsü sorununun toplumsal nitelikli bir sorun olduğuna dikkat çeken Bal, devlet değerleri ile millet değerlerinin barıştırılması gerektiğini belirtti. AK Parti'nin başörtüsü sorununu siyasi istismar ettiğini ileri süren Bal, MHP'nin ağırlık verdiği bir çözümün benimsenmesi gerektiğini savundu. "Başörtüsü namusumuzdur" diyenlerin iktidar olduğunu iddia eden Bal, bunu temizleme görevinin de iktidara düştüğünü söyledi. Başörtüsü sorununun çözümsüz kalmasından beslenen bir parti olduğunu öne süren Bal, bunun toplumsal bir sorun haline geldiğini ifade etti. Bal, çözme eğilimi, çözmeden istismar etme eğiliminin çok net olarak ortaya çıktığını savundu.

Referandum ölçülerinin referandum rakamlarıyla olacağını anlatan Bal, 2007 yılında yapılan referandumda da AK Parti'nin 'evet' için çalıştığını ve yüzde 69 oranında oy aldığını ifade etti. 12 Eylül'de vatandaşların 'evet, hayır' demeleri için ayrıştırıldığını ileri süren Bal, MHP ve referandum üzerinden değerlendirme yapıldığını savundu.