TDKD Başkanı Hazar: Deriler güzel çıkarılsın ki paramız ülkemizde kalsın
Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Ramazan Hazar, dünya deri sektörünün lider ülkeleri arasında yer alan Türkiye'nin, dikkatsizlik
TDKD Başkanı Ramazan Hazar, yaptığı açıklamada, hatalı kesimler olmaması halinde ham deri ithalatının yüzde 60'lara düşebileceğine işaret etti. Hazar, konunun gündeme getirilecek kadar önemli olduğunu ifade etti. Bu konudaki bilincin 10-15 yıl öncesine göre arttığını, ancak yeterli düzeyde olmadığını ifade eden Hazar, "Büyükşehirlerde özellikle kurban kesimine getirilen standartlar, ehil insanlar tarafından kesilmesine yönlendirilmesi bu hasarları azaltıyor. Yerli kaynakların kesimlerin azlığı nedeniyle ihtiyaca cevap verememesi yüzünden, deri işletmeleri deri üretiminde ihtiyaç duydukları ham derinin büyük bölümünü ithal etmek zorunda kalıyor. Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanlardan elde edilen ham deriler son derece önem arz ediyor. Kurban derilerinin en önemli ve yaygın kullanma alanı deri işletmeleri yani tabakhanelerdir. Kurban Bayramı'nda kesilen ham derileri işleyen deri işletmeleri elde ettikleri derileri bizzat ihraç ettiği gibi ayakkabı, çanta ve konfeksiyon üretimi yapan yerli üreticilere de satıyor. Yerli ayakkabı, çanta ve konfeksiyon üreticileri de ürettikleri ürünlerin büyük bölümünü yurt dışına ihraç etmekte veya yurt içinde turistlere satmakta ve önemli bir döviz girdisi sağlamaktadır." dedi.
UMUTLAR KURBAN BAYRAMINDA
Et fiyatlarının yüksekliğinin Kurban Bayramı'nda kesimleri etkileyebileceğine değinen Hazar, sektör ham deri sıkıntısı çektiği için, ithalat sıkıntısı yaşamadan, kolay ulaşım sayesinde, Kurban Bayramı'nda toplanacak derilerden sektörün 'nefes alacağını' belirtti.
Hazar, Türkiye deri sektörünün tasarımda İtalya'yı yakalarken, pazarlama eksiği olduğunu kaydederek, "Pazarlamayı yaparsak, en azından deri, bu ülkede dünyada birinci sırada olan bir sektör olur. Bu da, ülkenin marka olmasında önemli destek olur." dedi. Yaklaşan Kurban Bayramı'yla toplanacak derilerin az da olsa sektörü rahatlatacağını söyleyen Hazar, ihracatın arttığı bu dönemde deri ihtiyaçlarının arttığını, en azından Kurban Bayramı'nda sektörün rahat bir nefes alacağını söyledi.
2 MİLYON KÜÇÜKBAŞ, 600 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN KESİLİYOR
Ramazan Hazar, Kurban Bayramlarında yaklaşık 2 milyon adet küçükbaş ve 600 bin adet büyükbaş hayvan kesildiğini, kurbanların deri ve bağırsaklarının çoğunun bilgisizlik nedeniyle israf olduğunu vurguladı. Bugün bir adet tuzlanmış yaş koyun derisinin ortalama 5-8 lira olduğunu söyleyen Hazar, şöyle devam etti: "Sığır cinsi hayvan derilerinin kilosu ise ortalama 2,30-2,70 lira olup ortalama 20-25 kilogram ağırlığındadır. Kurban derilerini bu fiyatlarla değerlendirdiğimiz zaman 47 milyon değerinde sadece ham derilerden oluşan bir milli servet söz konusudur."
Kurban derileri değerini kaybetmeden sanayiciye kolaylıkla ulaşabileceğini söyleyen Hazar, vatandaşların kesim sırasında dikkat etmeleri gerekenleri ise şöyle sıraladı:
Deriyi tulum halinde kesiksiz olarak çıkarın.
Koyun derileri için 2 kilogram, sığır cinsi deriler için 6 kilogram kaba tuzu deriye iyice yayın.
Deri ve bağırsakları, hayır kurumlarına teslim edilene kadar serin ve gölge bir yerde muhafaza edin.
Deri hayvandan ayrıldıktan sonra üzerinde et parçalamayın.
Elde edilen ham deriyi tuzlandıktan sonra naylon poşete koymadan açık havada muhafaza edin.
Bağırsakları temizleyip, tuzlayarak plastik bir torbaya koyun.