Timaş'tan şiir ve fotoğrafı buluşturan bir kitap

Timaş, mültecilere, sözlüğün dışından bakan, "onlar gibi" olmak yerine "onlardan" olan, bunu yaparken emanet bir dil kullanmayan, sırıtmayan, sertliği

Timaş, mültecilere, sözlüğün dışından bakan, "onlar gibi" olmak yerine "onlardan" olan, bunu yaparken emanet bir dil kullanmayan, sırıtmayan, sertliğini naifliğinden alan şiirler okumak isteyenler için "Kader Denizi" kitabını yayınladı.

Kitapta "Mültecilerin Bekleme Odası" diye anılan Türkiye'den, şair Bejan Matur ve fotoğraf sanatçısı Mehmet Günyeli söz alıyor. Usul usul seslenen bu şiir ve fotoğraflara, bütün sesler dâhil. Çünkü sayıca belirlenmesi bile imkânsız olan "mülteci" topluluğuna da bütün insanlığın sesi dâhil. Kader Denizi bazen kederli bazen kızgın, bazen mutedil bazen öfkeli bir ses katıyor o seslere şimdi.

Dünyanın saygın dergi ve antolojilerinde yer bulan ve şiirleri birçok dile çevrilen Bejan Matur'un, mülteci ölümlerine ağıt yakmayan ama itirazını gizlemeyen şiirleri, bir deniz görgüsüyle kitapta yeralıtor.

"Yeryüzünün Renkleri"ni fotoğraflamış, kültürel küreselliğe uluslar arası anlamda işleriyle karşı durmuş, dünyanın çok önemli müzelerinde fotoğrafları sergilenmiş Mehmet Günyeli'nin "eşlikçi" olmayan, adeta "şiir gibi" olan "fotoğraf metinleriyle" beraber ilerliyor Kader Denizi.