Kurtuluş Savaşı'nın ilk kadın efesi Çete Ayşe'nin filmi çekiliyor

Aydın'ın merkeze bağlı Dalama beldesinde, iki çocuğunu evde bırakıp efe kıyafetiyle düşman karşısına çıkan Çete Ayşe'nin filminin çekimlerine başlandı

Aydın'ın merkeze bağlı Dalama beldesinde, iki çocuğunu evde bırakıp efe kıyafetiyle düşman karşısına çıkan Çete Ayşe'nin filminin çekimlerine başlandı. Kurtuluş Savaşı'nda Aydın, Nazilli ve çevresinde gösterdiği kahramanlık ve cesaretle Türk kadınına öncülük yapan ilk kadın efenin hayatı sinema filmi oluyor. Yapımcılığını Adem Koçyiğit'in üstlendiği filmi, Kurtuluş ve Elveda Rumeli'den tanıdığımız Yusuf Güven yönetecek. Manken Banu Öztürk (Çete Ayşe), Nesimi Kaygusuz (Yörük Ali Efe) ve Ayçe Yavuz (Çiftlikli Kübra) gibi isimler rol alıyor.

Yönetmen Güven, Çete Ayşe'nin çok kısa bir hazırlık döneminin ardından çekileceğini belirterek, "Beş hafta, yoğun bir şekilde çalışacağız. Savaş sahnelerini çekmek çok zor olacak. Çete Ayşe'nin evini bulunduğu Dalama'da bugün çekimlere başlıyoruz, Aydın ve çevresinde devam edeceğiz. Vizyon tarihi için bir şey söylememiz henüz mümkün değil." dedi.

Dalama Belediye Başkanı Nihat Aktakka ise beldenin Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir yeri olduğunu, bunun anonim iki türküde anlatıldığını kaydederek, "Çete Ayşe ve Yörük Ali, Sünnetçi Hafız'ın evinde buluşarak savaş hazırlıkları yapmışlar. Çete Ayşe'nin savaşa katılmasında Dalama'nın önemi büyüktür. Bu filmin, beldemizin tanınması açısından büyük katkısı olacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Yörük Ali Efe, Sökeli Cafer Efe ve Çete Ayşe gibi bölgede kahramanlığıyla ün salmış efelerin hayatını kitaplaştıran yazar Sabahattin Burhan da romanının beyaz perdeye aktarılmasının hoş bir duygu olduğunu belirterek, "Kurtuluşumuza, istiklâlimize hizmet etmiş, cumhuriyetin temel harcında bulunmuş bir kahramanın anlatılmasının sadece benim değil, milletimiz için de güzel bir duygu olacağını düşünüyorum." dedi.

Çete Ayşe'yi canlandıracak oyuncu Öztürk ise savaşla ilgili bir filmde ilk başrolü oynayacağı ifade ederek, çok heyecanlı olduğunu dile getirdi. Çete Ayşe filminden çok umutlu olduğunu belirten Öztürk, şunları söyledi: "Ekip arkadaşlarımız çok güzel çalıştı. Özellikle sanat grubumuz, bu yöreyi 1919 yılına döndürdü. Onları gördüğüm zaman gözlerim doldu. Şimdi savaş çıksa, en önde savaşacaklardan biri de bu yürek. Vatanımız sağ olsun. O yüzden bu projede yer almaktan gurur duyuyorum. Çete Ayşe, Ege'nin kadın kahramanlarından biri, Kuvayi Milliye'ye katılarak savaşmış. Hiçbir şeyi olmadan, elinde sopasıyla, küreğiyle erkek gibi bir kadın. Böyle bir kadını canlandırmak, yaşatmak ve şimdiki nesle anlatmak benim için çok önemli. Şimdiden herkese iyi seyirler diliyorum. Bu projeden ödül bekliyorum."

Yapımcı firma KUTER Grup'un Genel Müdürü Adem Koçyiğit ise film için yedi aylık altyapı çalışmasından sonra iki ay da Aydın ve ilçelerinde incelemelerde bulunduklarını anlattı: "Umuyorum ki çok güzel bir çalışma olacak. Çekimlerimiz beş hafta sürecek. 2011 Şubat veya Mart ayı içinde vizyona gireceğini ümit ediyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve sinema oyuncuları, birlikte pasta kesti.

ÇETE AYŞE KİMDİR?

Umurlu'ya bağlı İmamköy'den bir şehit eşi olan Çete Ayşe, kadınlardan ve genç kızlardan oluşan çetesiyle Anadolu kadınına öncülük etmiş, unutulmaz bir halk kahramanıdır. Gözüpekliği, liderliği ve hitabet yeteneğiyle kısa sürede halkın sevgi ve takdirini kazanır, Millî Mücadele'nin Ege Bölgesi'ndeki en büyük sembollerinden biri haline gelir. Tarihe geçen ve halkın gönlünü fetheden sözü ise düşmanla savaşmanın kadınlara göre olmadığını savunan mahalle muhtarına söylediğidir: "Bazı kadınların içinde bir pehlivan, bazı erkeklerin içinde korkaklıklarından dolayı bir kadın gizlidir." Çete Ayşe İmamköy'den Umurlu'ya, Aydın'a, Dalama, Kepez'e kadar her yerde Yunan ordusuna kök söktürmüş ve Kurtuluş Savaşı'nın ilk kadın efesi olmuştur.