Endonezyalı öğrencilerin Türkçe sevdası 'vizeye' takıldı
Türkçe öğrenmek için Türkiye'ye gelmek isteyen Endonezyalı öğrenciler, vize sorunu ile karşılaşıyor. 3 aydır öğrenim vizesi için bekleyen öğrenciler,
Türkiye ve Türkçe hayranı Endonezyalı öğrenciler, Türkçe öğrenmek amacı ile aylardır vize bekliyor. Endonezya'daki Türk Büyükelçiliğinde karşılaştıkları zorlukları Cihan Haber Ajansı'na anlatan öğrenciler, elçiliğin 'prosedür böyle' diyerek 3 aydır bekletmesine ise bir anlam veremiyor.
Her yıl Endonezya'dan bir grup öğrenci Türkçe öğrenmek için Türkiye'ye geliyor. Geçen yıl Türkçe sevdalısı 19 öğrenci Türkçe eğitimi alarak ülkelerine dönmüştü. Bu yıl da eski yıllarda Türkiye'de eğitim gören arkadaşlarını teşviki ile Türkiye'ye gitmek isteyen öğrenciler, Cakarta'daki Türk Büyükelçiliğinin 'vize prosedürü' engeli ile 3 aydır bekliyor. Daha önceki yıllarda arkadaşlarının böyle bir zorlukla karşılaşmadığını ifade eden Endonezyalı öğrenciler, bu yıl neden böyle zorlukla karşılaştıklarına bir anlam veremiyor.
Türkiye'ye bu yıl dil etiğimi için gelmek isteyen 19 öğrenci aylar önce başvurusunu yapmış. Aralarında Endonezya'nın TÜBİTAK'ı olan Endonezya Bilimsel Araştırmalar Kurumu'nda (LIPPI) çalışmış ve ülkenin en saygın üniversiteden başarı ile mezun olan öğrenciler bulunuyor.
LIPPI'de çalışan Andry Nur Hidayat, vize sorunu ile karşılaştığı için babasının kendisini birkaç kez vazgeçirmeye çalıştığını belirterek, "Ben işimi Türkiye'yi ve Türk kültürünü tanımak için bıraktım. Türk büyükelçiliğinde vize işlerine bakan yetkili değiştikten sonra prosedür de değişmiş. Daha önceki arkadaşlarım iki günde vize alırken, biz aylardır bekliyoruz." diye konuşuyor.
Endonezya Üniversitesi mezunu Tegar Ramadan ise günlerdir Türkiye hayali kurduğunu ifade ederek, "Artık vize için beklemekten çok yoruldum. Daha önceki yıllarda arkadaşlarım hiçbir sorunla karşılaşmadan vize alarak Türkiye'ye gitmişti. Bu yıl niye böyle olayla karşılaştığımı anlamıyorum." ifadelerini kullandı.
Elçiliğin başvuru sürecinin her seferinde yeni bir belge isteyerek uzattığını ifade eden öğrenciler, belgelerin tamamlanması ile de bu sefer 'vize için Türkiye'den onay gerekiyor' ifadesi ile karşılaşıyor.
Endonezyalı öğrenciler Türkçe eğitimini ise Fatih Üniversitesi'nde alacak. Üniversite öğrencilerin başvurularını kabul ederek, kayıtlarını yaptı. 10 aylık kurs için davetiye alan öğrenciler, kurs sonrası ülkelerine geri dönecek.
BÜYÜKELÇİLİK: RESMİ PROSEDÜRÜ UYGULUYORUZ
Cakarta'daki Türk Büyükelçiliğinde vize işlerinde sorumlu 3. Katip Fırat Sırma ise kendilerinin resmi prosedürü uyguladıklarını savunarak, 'dünyanın her yerinde büyükelçiliklerin böyle olduğunu' ifade ediyor. Sırma, öğrencilere vize verilmesi için elçiliğin Dışişleri Bakanlığına yazı gönderdiğini ve bakanlığın da emniyet ve diğer kurumlara sorduktan sonra cevap verebileceğini iddia ediyor.
Endonezya'daki Türk Büyükelçiliğinde geçtiğimiz aylarda görev değişimi yapılmıştı. Ekim'de vize işlerinden sorumlu görevli olarak işe başlayan 3. Katip Fırat Sırma, daha önceki yetkilinin kısa sürede vize vermesini ise 'benden önceki inisiyatifini kullanarak hızlı vize vermiş' sözlerine ile açıklıyor.