CHP'li Soysal: Kürtçe savunma yurttaşların hakkıdır ama parlamentoda Kürtçe konuşulması doğru değil

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, her yurttaşın mahkemelerde Kürtçe savunma hakkının olduğunu ancak parlamento çatısı altında Kürtçe konuşulması

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, her yurttaşın mahkemelerde Kürtçe savunma hakkının olduğunu ancak parlamento çatısı altında Kürtçe konuşulmasının doğru olmadığını söyledi

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde çöp kamyonları altında hayatına kaybeden Hüseyin Zeyrek'in (12) ailesini ziyaret eden CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal daha sonra Diyarbakır'a geldi. Diyarbakır'ın Üçkuyular mevkiinde bir gölete yüzmek için giren ve boğularak hayatını kaybeden iki kuzenin ailesini ziyaret etti. Üçkuyular mevkiindeki gölette incelemelerde bulunan Soysal, çocukların büyük bir ihmal kurbanı olduğunu söyledi. Soysal, "Burada yaşam alanı içinde bu çukurun olması büyük bir ihmali beraberinde getiriyor. Bu ihmalin içinde yerel de devlet de ama devletin ta kendisi var. Düşünün burada boğulan çocukların her ikisinin babası da özürlü. Biri ayağından biri gözlerinden özürlü. Belli ki bu çocuklarımızın yeterince kontrol altında tutulamamış ama yaşları da çok küçük. Buraya geliyorlar ve yaşamlarına kaybediyorlar. Bu kenara atılacak bir olay değil. Buraya sosyal devleti aramak için geldim. Burada çocukların sağlıklı bir eğitim içinde okul öncesi eğitimi görmek sorunda gereken bir çocuk." diye konuştu.

"KÜRTÇE BİLİNMEYEN BİR DİL DEĞİL"

Diyarbakır'da devam eden KCK davasında sanıkların Kürtçe savunma isteği ile ilgili soruyu yanıtlayan Soysal, "Kürtçe bilinmeyen bir dil değil, bilinen bir dildir ve zenginliğimizdir. Savunma hakkı her yurttaşımızın hakkıdır. Bir yurttaşımız savunmasını kendisini nasıl ifade edebiliyorsa o şekilde yapma hakkını kullanabilmelidir. Burada bir Fransız yargılanıyor olsaydı burada Türkçe ifadeni alacağız demen şansına sahip değiliz. Aynı şekilde buradaki yurttaşlarımız kendi dillerinde kendilerini savunma hakkı alındı. Kürtçe bilipte Türkçe bilmeyen vatandaşlarımızı ne yapacağız. Kendilerini savunmak durumdalar. Aslında baktığımız zaman birçok mahkemelerde Kürtçe savunma yapma durumunda olan yurttaşlarımız var. Bu gayet doğal. Bunu bir siyasi malzeme yapmaları doğru değil." diye cevap verdi.

Bir gazetecinin BDP'nin aldığı her yerde Kürtçe konuşma kararı ile mecliste Kürtçe konuşması ile ilgili soruya ise Soysal bir önceki soruya verdiği cevabın aksine bir cevap verdi. Soysal, "Resmi dilimiz Türkçedir. Resmi dil Türkçeyken parlamento çatısı altında Kürtçe konuşulması doğu değil. Bu bir protesto olduğu görülüyor. Daha önce sayın Ahmet Türk de konuşmuştu. Bunların protesto oluğunu düşünüyorum." şeklinde yanıtladı.