Şangay'da Ankara rüzgarı renkli görüntülere sahne oluyor

Şangay'da düzenlenen Ankara Günleri renkli görüntülere sahne oluyor. Fotoğraf sanatçısı Hamit Yalçın'ın 'Dört Mevsim Ankara' fotoğraf sergisi, dünyanı

Şangay'da düzenlenen Ankara Günleri renkli görüntülere sahne oluyor. Fotoğraf sanatçısı Hamit Yalçın'ın 'Dört Mevsim Ankara' fotoğraf sergisi, dünyanın en yüksek kulelerinden Orient Pearl TV Kulesi'nde seymen gösterisi ile açıldı.

Çin'in yarını olarak nitelendirilen Şangay'da, Ankara rüzgarı esiyor. Etkinlikler kapsamında fotoğraf sanatçısı Hamit Yalçın ve Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi'nin hazırladığı 'Dört Mevsim Ankara' fotoğraf sergisi 468 metrelik dünyanın en yüksek televizyon kulelerinden olan Orient Pearl TV Kulesi'nin giriş katında açıldı. Serginin açılışını Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Şangay Halk Komitesi Başkan Yardımcısı Yang Jıa Yıng yaptı. Ankara'dan gelen seymen ekibinin sunduğu gösteri büyük ilgi ile izlendi.

Sergi açılışında konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Türk ve Çin halkları arasındaki ilişkiler binlerce yıllık bir derinliğe sahip. Tarihin her döneminde bu iki köklü millet, dünyaya yön vermiş, kültürel, bilimsel ve ekonomik alanda dünya medeniyetine büyük katkılar sunmuşlar." dedi.

Şangay'ın, dünyanın en hızlı gelişen metropolü olduğunu söyleyen Gökçek, "İçerisinde bulunduğumuz Orientel Kulesi, bu baş döndürücü gelişme ve ihtişamın estetiğini temsil etmekte." diye konuştu.

Geçen yıl da Ankara'da Şangay Haftası düzenlendiğini hatırlatan Gökçek, şöyle devam etti: "Ankara Haftası'nın ilk faaliyeti olan Ankara Fotoğrafları sergisinin, başkentimizin yakından tanınmasına ve daha fazla Çinli dostlarımızın Ankaramıza gelmesine vesile olacağına inanıyorum. Şangay'da Ankara günlerinin bizleri birbirbirimize daha da yakınlaştıracağına, aramızdaki dostane ilişkilerin daha da artacağına inancım tamdır."

Şangay Halk Komitesi Genel Başkan Yardımcısı Yang Jıa Yıng ise konuşmasında, iki milletin de insanların kültürel ilerlemesine büyük katkı yaptığını, her iki ülkenin de ilişkilerinin sağlam geliştiğini vurguladı. Düzenlenecek etkinlikler sayesinde, Şangay halkının Ankara'yı daha yakından tanıma fırsatı bulacağını belirten Yıng, "Sergi, Şangay ve Ankara arasındaki dostane temasları da sergileyecek." ifadesini kullandı.

BELEDİYE ZİYARETİ

Sergi açılışının ardından, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile birlikte AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz'un da aralarında bulunduğu bir grup, Şangay Belediye Başkanı Zen Han Zhenb'i makamında ziyaret etti. Zhenb, "Geçtiğimiz 6 ay içinde bütün Şangay halkı EXPO günleri yaşamıştı. EXPO yeni bitti ve biz Ankara'dan gelen arkadaşlarla bir araya geldik. EXPO'daki Türkiye pavyonu gerçekten çok başarılı geçti ve halkımızdan büyük ilgi gördü. EXPO'da çok sayıda Türk arkadaşlarla görüştük." diye konuştu.

Melih Gökçek ise Şangay'ın muhteşem bir şekilde geliştiğini gördüklerini kaydetti. Gökçek, 5 yıl önce de Şangay'a geldiğini, bu süre içinde mükemmel gelişmeler olduğunu ifade ederek, "Sayın başkanı yürekten kutluyoruz." dedi.

Nehirde gece manzarasının insanın hafızasından gitmeyecek bir özelliğe sahip olduğunu dile getiren Gökçek, "Alt üst geçitleri bile ışıklarla çok güzel hale getirilmiş. İnşallah, bu tip münasebetlerin iki ülke arasındaki gelişmelere çok yararlı olacağını düşünüyorum. Bize gösterdikleri misafirperverlik dolayısıyla da şükranlarımı sunuyorum." şeklinde konuştu.

Öte yandan, ziyaret sırasında Şangay Belediye Başkanı Zhenb, Ankara ziyareti sırasında Başkan Gökçek'in kendisini özel arabasıyla gezdirdiğini anımsatarak, "Ben de sizi arabayla gezdirmek istedim. Ancak arkadaşlar sizin kadar iyi araba kullanamadığım için bana izin vermedi." dedi.

EXPO 2020 İÇİN DESTEK SÖZÜ

Ziyaretin ardından, Şangay Belediye Başkanı Zhenb'in ev sahipliğinde verilen öğle yemeğine katılan Melih Gökçek, EXPO 2020 için destek istedi.

Türkiye'den iki kentin aday adayı olduğunu belirten Gökçek, "Eğer Ankara aday olarak seçilirse sizden desteğinizi istiyoruz. Bilgi ve deneyimlerinizi aktarırsanız çok mutlu oluruz." dedi.

Gökçek'in destek isteğine olumlu yanıt veren Han Zen Zhenb ise "Her türlü konuda yanınızdayız. Kesinlikle oyumuzu sizin lehinize kullanacağız ve her türlü desteği sunmaya hazırız. Hem bilgi ve tecrübelerimizi aktarırız, hem de oyumuzu sizin lehinize kullanırız." diye konuştu.