Rize İl Sağlık Müdürlüğü, Kurban Bayramı öncesi uyardı

Rize İl Sağlık Müdürlüğü, kurban kesim yerlerinde asgari teknik ve hijyenik şartları taşıması, gerekli malzeme ve ekipman bulundurulması gerektiğini

Rize İl Sağlık Müdürlüğü, kurban kesim yerlerinde asgari teknik ve hijyenik şartları taşıması, gerekli malzeme ve ekipman bulundurulması gerektiğini bildirdi.

Rize İl Sağlık Müdürlüğü, yaptığı yazılı açıklamada vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: "Kurban kesimlerinin belediye ve yerel yönetimlerin önceden belirlediği kesim yerlerinde yapılmadır. Kesilecek hayvanların kimlik numarasının bulunması ve mutlaka veteriner hekim kontrolünden geçmiş olması gerekmektedir. Köylerde ise kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak çevreye zarar vermeyecek şekilde hayvanlar kesilmelidir. Kesim sırasında oluşan atıklar ve hastalıklı iç organlar (özellikle kisthidatikli karaciğer ile akciğerler) kedi ve köpekler tarafından çıkarılmayacak derinlikte çukurlara gömülerek imha edilmelidir. Kesim yerlerinin asgari teknik ve hijyenik şartlar taşıması, gerekli malzeme ve ekipman bulundurulması gerekmektedir. Kesim yerlerinde mutlaka içme ve kullanma suyu tertibatı bulunmalı ve kesim yerlerinden çıkan atıkların toplum sağlığını tehdit etmeyecek şekilde bertaraf edilmelidir. Çocukların ruh sağlığının etkilenmemesi için kurban kesim yerlerinden uzak tutulması ve kesimlerin önceden hazırlanmış özel yerlerde yapılması öngörülmektedir. Kesilen etlerin 'çiğ veya az pişmiş' olarak tüketilmesinin, hayvanlardan insanlara birçok hastalığın bulaşmasına sebep olabileceğinden etlerin iyi pişirilerek tüketilmesi sağlanmalıdır. Diyabet hastaları, kalp ve damar hastaları, mide rahatsızlığı olanlar, hipertansiyon hastalarının etleri kızartma ve kavurma yerine buğulama, haşlama veya ızgara yöntemi kullanarak pişirmesi ve azar azar tüketilmesi ayrıca sakatatların yağ miktarları fazla olduğundan bu tür hastaların söz konusu gıdaları tüketmemesi gerekmektedir. Özellikle diyabet hastalarının bayram nedeniyle ikram edilen şekerli gıdaları tüketmemesi gerekmektedir."