Almanya İçişleri Bakanı: Uyum 'çatışma' üzerine kurulmalı düşüncesi yanlış

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Alman İslam Konferansı (DIK) çerçevesinde Müslümanlar için ve Müslümanlarla hazırlanan uyum projelerine "2

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Alman İslam Konferansı (DIK) çerçevesinde Müslümanlar için ve Müslümanlarla hazırlanan uyum projelerine "2010 Uyum Ödülleri"ni verdi. Maiziere, başkent Berlin'deki Federal Meclis'e yakın "Parlamentarische Gesellschaft" binasında düzenlenen törende konuşma yaptı. Almanya İçişleri Bakanı, Almanya'da uyum çerçevesindeki tartışmaların 'çatışma' üzerine kurulması gerektiği yönündeki düşüncelerin yanlış olduğunu belirtti.

De Maiziere, bugüne kadar çekişmenin entegrasyon olduğuna inanıldığını, ancak bunun doğru olmadığını söyledi. Maiziere, "Uyum zor olabilir. Farklılıkları anlamak için tartışmak lazım. Aile içi çekişmeler oluyor. Bunlar çatışmaya değil, sorunu çözmeye yönelik olursa, aile bu sorunun üstesinden geliyor ve daha da güçlü oluyor." dedi. Hoşgörünün insanlara tahammül edilmesi, anlayış gösterilmesi anlamına geldiğini, ancak birlikte yaşamak için daha yoğun bir şekilde çaba harcanması gerektiğini ifade eden Maiziere, "Çekişmelerin uyuma etkisi var. Çekişmelerden sonra daha bilinçli olunuyor. Buna katlanılması gerektiği görüşündeyim." ifadelerini kullandı. Maiziere bununla birlikte çekişmelerin ayrıştırıcı olmaması gerektiğine dikkat çekti.

Bakan de Maiziere, Almanya'daki dini cemaatlerin hukuki açıdan tanınması konusuna da değinerek, bu konuda çalışmaların devam ettiğine dikkat çekti. Ödül töreninin Kurban Bayramı öncesine denk gelmesini özellikle istediğini belirten Maiziere, İslam dininde büyük bir öneme sahip olan Kurban Bayramı'nın sadece Müslümanlar için değil, diyalog için de büyük bir anlam taşıdığını söyledi. Alman Bakan, "Kurban Bayramı, Yahudiliğin, Hıristiyanlığın ve İslamiyet'in Hz. İbrahim'i dayalı gelenekten geldiğini hatırlatıyor. Almanya, Türkiye ve tüm dünyadaki Müslümanların Kurban Bayramı'nı kutluyorum." dedi.

2010 Uyum Ödül'ü ise üç değişik kategoride verildi. 5 bin Euro'luk birincilik ödülüne layık görülen "ISC AlHilal Bonn" adlı dernek, çocuk ve gençlerin futbol oynayarak topluma uyum sağlaması için çaba harcıyor. 3 bin Euro değerindeki ikincilik ödülünü ise Berlin-Mitte ilçesinde bulunan ve göçmen kadınlara yönelik programlar düzenleyen 32 numaralı polis karakolunun "Mittendrin" adlı projesi ve bir grup Müslüman'ın Müslümanlara yönelik oluşturduğu "www.muslimische-stimmen.de" adlı bilgi alışveriş internet sitesinin yapımcıları paylaştı. 2 bin Euro'luk üçüncülük ödülünü de, Reutlingen belediyesi tarafından yapılan ve değişik ülkelerden gelen Müslüman kadınlara yönelik çalışmalar yapan 'Reutlingen Çevresi Müslüman Kadınlar Platformu' adlı dernek aldı.

Törende, düşünce ödüllerini de Nohama El-Hajj ve Sunja Baaroun adlı kadınların oluşturmayı düşündükleri "Adopt a child/student" projesi ile İslamiyet ve Hıristiyan'lıkta yer alan ortak hikayeleri bir araya getirerek, bir tiyatro gösterisi gerçekleştirmeyi isteyen bir grup öğrencinin projesine verildi.

Ödülün jüri üyeleri arasında yazar Feridun Zaimoğlu, öğretmen Havva Yakar, Kreuzberg Eğitim Merkezi (BWK) Müdürü Nihat Sorgeç, yazar Necla Kelek ve avukat Seyran Ataş de yar aldı.