TSO Başkanı Özışık: Yozgat'ın gelişmesi hayvancılık ihtisas organize sanayinin kurulmasıyla mümkün

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özışık, Yozgat'ın gelişmesi ve kalkınmasına yön verecek en büyük etkenin, hayvancıl

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özışık, Yozgat'ın gelişmesi ve kalkınmasına yön verecek en büyük etkenin, hayvancılık ihtisas organize sanayi bölgesinin kurulmasıyla mümkün olacağını söyledi.

İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME) ve YTSO tarafından ortaklaşa düzenlenen "Ülke Masaları ve Devlet Yatırımları" seminerinin açılışında konuşan Metin Özışık, Konum itibari ile Yozgat'ın tarım ve hayvancılık yönünden büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Yozgat'ın 250 yıllık geçmişe sahip bir il olduğunu vurgulayan Özışık, "Komşumuz Kayseri 2 bin 500 yıllık bir ticaret şehridir. Bu açıdan baktığımızda Yozgat yeni bir şehirdir. 250 yıllık bir şehirde ticaret yapmak ticaret geleneklerini geliştirmek, özellikle işbirliği kültürünü geliştirmek zor. Çünkü hepimiz tarımdan, köyden, çiftçilikten geliyoruz." dedi.

Yozgat'ın kurtuluş savaşı yıllarında çok sayıda şehit verdiğini ve üretecek insan sayısının azaldığını vurgulayan Özışık, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde gelişen şehirlerin arkasında mutlaka kamu desteğinin olduğuna dikkat çekti.

Yozgat'ın böyle bir destekten yoksun olduğuna değinen Özışık şöyle devam etti: "Kayseri ve Kırıkkale yakın olduğu için söylüyorum. Mesela Kayseri'de kalkınma ajansı ORAN'ın binasının yapıldığı yer, 1934 Kayseri Pamuklu Sanayi'ye ait. İlk kurulduğunda burada istihdam edilenlerin sayısı 600'dür. Kırıkkale'de MKE'nin kurulma tarihi 1920. O tarihte Kırıkkale'de 2 tane çadırın içinde ilk mermiler yapılmaya başlıyor. 1959'lerde MKE'de çalışan işçi sayısı 25 bin kişidir. Aynı tarihte Yozgat'ın nüfusu 25 bindir. Bu destek kendi dinamiklerini, ticaretini geliştirerek büyüyor. Biz bu treni kaçırdık. Bu saatten sonra Yozgat'ta mobilya sanayinin geliştirip Kayseri ile rekabet etme şansımız yok. Tezgâhlar alıp sanayiye küçük parçalar üreterek, metal şekiller vererek Konya ile rekabet şansımız yok."

Başkan Özışık, bu tür eğitim faaliyetlerine önem verdiklerini ifade ederek, "Bu faaliyetleri yapmaya devam edeceğiz. İhracatçı arkadaşlar bu işlere alışık değiller. Ama sizler çok önemlisiniz. İçinizden büyük müteşebbisler, işadamları çıkacak. Yozgatımız meraları geniş, otlak ve meraları kirlenmemiş, önümüzdeki dönemde organik tarım için Türkiye'nin en stratejik ili olacaktır. Rakım itibariyle küresel ısınmayı da düşündüğünüzde bir takım avantajlarımız var. Dolayısıyla Yozgat'a yapmamız gereken önümüzdeki 20 yıl içerisinde organize edilmiş hayvancılık, tarım, jeotermal kaynakları değerlendirmektir." şeklinde konuştu.