İzmir Tarım İl Müdürü Güldal: Tohumda İsrail'e muhtaç değiliz

İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Memur-Sen İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. İl Başkanı Abdurrahim Şenocak'la biraraya gelen Güldal, Türkiye'deki et f

İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Memur-Sen İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. İl Başkanı Abdurrahim Şenocak'la biraraya gelen Güldal, Türkiye'deki et fiyatlarından tohum üretimine kadar pek çok konuda konuştu. Son zamanlarda sık sık tartışmalara sebep olan tohum üretimine de değinerek, Türkiye'nin tohum bakımından İsrail'e muhtaç olmadığını vurguladı: "Ülkemiz, 2004 yılında çıkan bir kanunla tohum üretmeye başladı. Bu kanun, üreticinin yetiştirdiği tohumdan hak elde etmesi açısından çok önemli, çünkü tohumun patenti üreticiye verildi. Ayrıca bu uygulama sadece üreticinin değil, yakınlarının da yararlanmasını sağlıyor. Tohumu üreten kişi öldüğü takdirde bu hak yakınlarına geçiyor."

Tarım İl Müdürü Güldal, tohum üretimi konusunda Türkiye'nin önemli bir yerde olduğunu ve bu doğrultuda oldukça başarılı çalışmalar yaptığını kaydetti. Birçok ülkeye tohum satmaya başlandığının altını çizen Ahmet Güldal, "Tohum üretmek kadar, Avrupa'dan da tohum satın alıyoruz. Bu yaklaşım, küreselleşen dünyada denge oluşması açısından oldukça önemli." dedi.

Kurban Bayramı'nın yaklaşması dolayısıyla ithal et konusuna da değinen Güldal, Türkiye'nin ihtiyacını yurt dışından karşılama sebebini, "Et sektörü, büyük firmaların elinde. Bu nedenle yurt dışından takviye yapıldı." şeklinde açıkladı. Hayvan sayısında çok ciddi bir sıkıntı olmadığını kaydeden Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, "Kurban Bayramı'ndan dolayı hayvan fiyatları yükseldi ancak karkas, 18'den 16,5 liraya düştü. Bu bile et sektörü açısından umut verici." diye konuştu.

Memur-Sen İl Başkanı Şenocak ise tarımla ilgili çalışmalar konusunda yeterli bilgiye sahip olunmadığına dikkat çekti. Abdurrahim Şenocak, "Tarım konusundaki çalışmaların sonuç vermesi oldukça güzel. Umarım Türkiye için önem teşkil eden bu tür alanlarda çalışmalar devam eder ve bu atılımlar, bir tarım cenneti olan ülkemizi daha da ileriye taşır." dedi.