HSYK Kanun Tasarısı Adalet Komisyonu'ndan geçti

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kanun tasarısı Meclis Adalat Komisyonu'ndan geçti. Tasarı'nın, bu haliyle Genel Kurul'dan geçmesi halinde 96

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kanun tasarısı Meclis Adalat Komisyonu'ndan geçti. Tasarı'nın, bu haliyle Genel Kurul'dan geçmesi halinde 96 hakim ve sacı için mesleğe dönüş imkanı doğacak.

12 Eylül'de kabul edilen anayasa değişikliğine uyum amacıyla hazırlanan HSYK Kanunu Tasarısı, Meclis'e gelen ve Komisyon'dan kabul edilen ilk uyum yasası oldu.

Anayasa değişikliği ile üye sayısı 7'den 22'ye çıkan HSYK'nın, yeni sisteme göre çalışması için bu yasanın çıkması gerekiyor. Tasarı, ilk olarak Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi.

SARIKAYA VE KARASU DA HSYK'YA BAŞVURABİLİR

Kabul edilen taslağa göre, Tasarı, HSYK'nın 3 daireye ayrılarak çalışması da dahil, çok sayıda teknik değişikliği içeriyor. Bunun yanında, 1982 yılında bugüne kadar HSYK tarafından meslekten ihraç edilen hakim ve savcıların mesleklerine geri dönebilmelerine de imkan tanıyor.

1982'den 2010 yılına kadar meslekten ihraç edilen 96 hakim ve savcı var. Bunlar arasında Şemdinli Savcısı olarak bilinen Ferhat Sarıkaya ve Kenan Evren hakkında iddianame hazırladıktan sonra meslekten ihraç edilen eski savcı Sacit Kayasu da yer alıyor. Tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda ihraç edilen hakim ve savcılar, 60 gün içinde HSYK'ya başvuracaklar. HSYK Genel Kurulu başvuruyu kabul ederse; disiplin cezası verilip mesleklerine dönecekler.

Öte yandan, Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edilen HSYK Kanunu Tasarısı'nın, 24 Kasım günü Meclis Genel Kurulu'na inmesi bekleniyor.