Karaman'da İnanç Turizmini Geliştirme Çalışmaları

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Mevlana Kalkınma Ajansı'nın mali desteği ile gerçekleştirilecek olan ''Karaman İli İnanç Turizmi Potansiyelinin Araştırılması Master Planı'' çerçevesinde Karadağ'da bulunan Binbir Kilise ve Derbe ören yerine bir inceleme gezisi düzenlendi

Karaman'da İnanç Turizmini Geliştirme Çalışmaları
Karaman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Mevlana Kalkınma Ajansı'nın mali desteği ile gerçekleştirilecek olan ''Karaman İli İnanç Turizmi Potansiyelinin Araştırılması Master Planı'' çerçevesinde Karadağ'da bulunan Binbir Kilise ve Derbe ören yerine bir inceleme gezisi düzenlendi.
Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rıza Duru, Hollanda Karamanlılar Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ay, Sanat tarihçi Karaman Müzesi eski müdürü Vehbi Uysal, Belçika Liege Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Aydoğdu, Karaman Müze Müdürü Ali Sinan Özbey'den oluşan heyet ilk olarak Karaman merkeze bağlı Kılbasan beldesinde bulunan Karadağ'daki Binbir kilise kalıntıları ile Ekinözü köyünde bulunan Derbe höyüğünde incelemelerde bulundu. Gezi sonrası basın mensuplarına bilgi veren Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rıza Duru, Karadağ'ın ve Derbe höyüğünün Karaman için çok önemli olduğunu fakat bu kadar önemli kültürel varlıkların şu ana kadar gözardı edildiğini söyledi. Karadağ'da bulunan yerleşim yerleri ve dinsel yapı kalıntılarının mutlaka dünyaya tanıtılması gerektiğinin altını çizen Duru, ''Bizim oda olarak çalışmamız bu yönde. Karadağ tam bir kapalı kutu. Dağın her yerinde bir kalıntı, bir tarihi eser var. Kapsamlı bir araştırma, kazı yapılmamış. Şimdi biz bir plan hazırlıyoruz. Plan hazırlandıktan sonra bu güzellikleri nasıl ortaya çıkarabiliriz, nasıl inanç turizmi için geliştirebiliriz onun çalışmalarını başlatacağız. Binbir kilisenin hıristiyanlık alemi için önemli olduğunu ve onların haç vazifelerini yapmaları için mutlaka ziyaret etmeleri gereken mekanlardan biri olduğu biliniyor. Ortaya çıkan planı uygulayabilirsek Karaman inanç turizmi için en önemli merkezlerden biri olacaktır" dedi.
Karaman Müzesi Müdürü Ali Sinan Özbey de, Derbe antik kentinin İncil'de adının geçtiğini ifade ederek, buranın Aziz Poulos'un ziyaret ettiği kent olabileceğini düşündüklerini söyledi. İlerde yapılacak araştırmalarla burasının o Derbe'mi olup olmadığı konusunda bilgilere erişilebileceğini kaydeden Özbey, ''Burası Roma dönemi ve daha öncelerine de dayanan bir höyük yeri. İlerde burada tespit ve kazı çalışmaları başlayabilir. Buradaki çalışmaları ilimizin ileri gelenleri, bakanlığımız ve çeşitli üniversitelerde farklı bir boyuta taşımayı hedefliyoruz. Bunun için zaman ve sürece ihtiyacımız var. Höyük çalışmaları zor ve maliyetli çalışmalardır. Gerekli ortam hazır olduğunda bu höyüğün gizemleri ortaya çıkacak. Burada yapılacak çalışmalarda bu höyüğün İncil'de adı geçen Derbe kenti olduğunu ispatlayabilirsek hıristiyanlık alemi için çok önemli bir yer gün ışığına çıkartılmış olacak. Bu da, yöreyi Karadağ Binbir kilise ile birlikte bir inanç turizmi merkezi yapacak" diye konuştu.