CHP'li Hamzaçebi'den Kardemir iddiası

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kardemir yönetiminin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararına aykırı şekilde 3 ailenin eline geçtiğini iddia et

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kardemir yönetiminin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararına aykırı şekilde 3 ailenin eline geçtiğini iddia etti. Hamzaçebi, bu haksız durumun önüne geçmek için Başbakan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den denetleme mekanizmalarını harekete geçirmelerini istedi.

TBMM'de konuyla ilgili açıklama yapan Hamzaçebi, Kardemir'in 1994 yılında 5 Nisan kararları çerçevesinde 1 liralık sembolik rakamla işletmede çalışan işçiler ve yöre halkına devredildiğini aktardı. Kardemir'in örnek bir özelleştirme modeli olarak tasarlandığını vurgulayan Hamzaçebi, sermayenin belli kişilerin eline geçmesini önlemek için, ÖYK kararında, şirketin sermayesinde gerçek ve tüzel kişilerin yüzde 1'den daha fazla hisseye sahip olmamasının şart koşulduğunun altını çizdi.

Hamzaçebi, yönetimi ele geçirdiğini iddia ettiği aileleri, fabrika çalışanlarına yönelik olağanüstü bir kıyım yapmakla itham ederek, 17 Haziran'dan bu yana 250 işçinin işten çıkarıldığını dile getirdi. Konuyla ilgili olarak milletvekili arkadaşlarının Meclis araştırması için önerge de verdiklerini, TBMM'de grubu bulanan bütün partilerin bu önergeye destek vermelerini istedi.

Hamzaçebi, toplantıda Mehmet Ali Ağca'nın TRT'de bir programa konuk olmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine TRT'yi kınadı. BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız'ın Kürtçe anons yapmasıyla ilgili olarak da Türkiye'de yasaların belli olduğunu, siyasilerin çerçevede hareket etmesi gerektiğini söyledi.