Trabzon, uluslararası iki önemli organizasyona ev sahipliği yapacak

Trabzon bu hafta içerisinde uluslararası iki önemli organizasyona ev sahipliği yapacak. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve K

Trabzon bu hafta içerisinde uluslararası iki önemli organizasyona ev sahipliği yapacak. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi (KEİPA) ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) işbirliği ile gerçekleştirilecek Karadeniz İş Forumu ile KEİPA 36. Genel Kurulu, 2-4 Kasım tarihlerinde Trabzon'da yapılacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katılacağı toplantılara, KEİPA üyesi 12 ülkeden parlamenterler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile 150 yabancı, 300 yerli işadamı ve yatırımcı katılacak.

Novotel'de yapılacak Karadeniz İş Forumu'nda yeni ortaklıkları ve iş bağlantılarının yapılması beklenirken, Zorlu Grand Otel'deki KEİPA 36. Genel Kurulu'nda da birçok alanda yürütülen ortak çalışmalar ele alınacak.

KEİPA Türkiye Delegasyonu Başkanı ve Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş, KEİPA 36. Genel Kurulu ile TUSKON ile ortaklaşa düzenledikleri Karadeniz İş Forumu'nun Trabzon için önemli organizasyonlar olduğunu söyledi.

Göktaş, Trabzon İl Genel Meclisi'nin bugünkü oturumunda yaptığı konuşmada, üyelere organizasyonlarla ilgili bilgiler verdi. Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nin (KEİ) çalışma alanlarının oldukça kapsamlı olduğunu ifade eden Göktaş, "KEİ için öncelik taşıyan işbirliği alanlarını şöyle sıraladı: "Bölge içi ticaretin geliştirilerek halen mevcut tarife ve tarife dışı engellerin aşamalı olarak kaldırılması. İleride serbest mübadele bölgesi kurulması. Yabancı yatırımların teşvik edilmesi. Enerji alanında Karadeniz bölgesine özgü bir enerji stratejisi hazırlanması ve elektrik sistemlerinin birleştirilmesi. Kara taşımacılığı alanında alt yapının kuvvetlendirilmesi ve Avrupa-Asya bağlantılarının sağlanması. Ortak bir iletişim politikasının oluşturulması. Karadeniz'de kirliliğin önlenmesi, Tarımsal gelişme ve gıda güvenliğin sağlanması. KOBİ'lerin geliştirilip desteklenmesi. Turizm alanında aksiyon planların hazırlanması. Organize suçlar, terörizm, uyuşturucu madde ve silah kaçıkçılığı, yolsuzluk ve para aklama ile mücadele ve tabii afetler karşılığında işbirliği."

Göktaş, KEİ'nin üzerinde durduğu iki somut projenin de tüm Karadeniz bölgesini dolaşacak otoyol projesi ile limanların yük ve yolcu taşımacılığında çok daha etkin kullanılması hedefleyen bir deniz otoyolları projesi olduğunu vurguladı. Karadeniz yolları ve limanlarının durumu itibariyle öncü bir konumda olduğuna değinen Göktaş, AB'nin da bu projelere büyük önem verdiğini dile getirdi.

TUSKON ile düzenledikleri Karadeniz İş Forumu'na da 150 civarında yabancı, 300'den fazla da yerli işadamının katılacağını kaydeden Göktaş, o toplantıda da önemli iş görüşmelerinin yapılacağına dikkat çekti. Göktaş, toplantının bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını sözlerine ekledi.