Rusya Ve Almanya Dışişleri Bakanları Nato - Rusya Zirvesi Öncesi Moskova'da Buluştu

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, NATO ile Rusya arasındaki yakınlaşma için Rusya'dan sinyal beklediğini söyledi.

20 Kasım'da yapılacak NATO - Rusya Zirvesi öncesinde güncel uluslararası sorunları görüşmek üzere Moskova'ya resmi ziyaret düzenleyen Guido Westerwelle bugün Rus mevkiidaşı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanlığı Konuk Evi'nde bir araya geldi. Heyetler arasında yapılan görüşmeden sonra iki ülke bakanları ortak basın toplantısı düzenledi.
Rusya ile NATO arasında ilişkilerin gelişimi için iyi perspektifler bulunduğunu kaydeden Westerwelle, "Rusya, NATO ile ilişkilerini iyileştirmek istiyorsa bu konuda açık bir sinyal vermeli" dedi.
Almanya'nın Rusya'yı işbirliği ortağı olarak gördüğünü kaydeden Alman Bakan, "AB çerçevesinde Rusya ile stratejik ortaklık alanında çok verimi görüşmeler yaptık" diye konuştu.
Rusya Başkanı Dimitriy Medvedev'in NATO-Rusya zirvesi için Lizbon'a gitme kararını çok akıllı bir karar olarak değerlendirdiklerini ifade eden Westerwelle, "Stratejik işbirliğimizi güçlendireceğiz" şeklinde konuştu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Westerwelle ile tüm uluslararası güncel sorunları ele aldıklarını belirterek, "NATO'yu düşman olarak görmüyoruz. NATO'nun yeni kabul edilecek strateji hedeflerinde Rusya ile ilgili bölümün nasıl olacağını merakla bekliyoruz. NATO da, açık bir şekilde Rusya'yı düşman olarak görmediğini belirtmeli" görüşünü dile getirdi.
Medvedev'in Kuril adalarına yaptığı ziyarete Japon Başbakanı'nın göstyerdiği tepkiye de değinen Lavrov, "Böyle tepkiler kabul edilemez. Zira Kuril adaları Rusya topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır. Devlet Başkanımızın bu bölgeye gitmesi tamamen bir iç politika konusudur. Japonya ile ilişkilerimizi gerginleştirmek amacı gütmüyoruz. Ama toprak konusunda uluslararası yasalara uymaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.
İran'ın nükleer programı konusunda ise Lavrov, "Kasım ayında İran'la görüşmelerin yeniden başlaması gerekiyor. İran'dan bu görüşmelere katılım onayını vermesini istiyoruz" dedi.
Japonya Başbakanı Naoto Kan, Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in, Kuril adalarını ziyaretini "üzücü" olarak nitelendirirken, Medvedev'in, Kuril adalarını ziyaret eden ilk Rus lider olduğu belirtiliyor.
Rusya'nın, Kuril adaları sorunu nedeniyle Japonya ile halen teorik olarak savaş halinde bulunduğu ifade ediliyor.