Mehmet Kuvvetli: Türkiye'de çimin dilinden anlayan yok

Futbolda ligin ekonomik değerinin büyük oranda artmasına rağmen özellikle saha zeminleri konusunda Türkiye'nin bayağı mesafe kaydetmesi gerekiyor. Fut

Futbolda ligin ekonomik değerinin büyük oranda artmasına rağmen özellikle saha zeminleri konusunda Türkiye'nin bayağı mesafe kaydetmesi gerekiyor. Futbol zeminlerinin kötü olmasından dolayı birçok yıldız futbolcu, sakatlık geçirerek uzun süre sahalardan uzak kalıyor.

Saha zemini konusunda uzman isimlerden Mehmet Feyzi Kuvvetli ve Betül Kuvvetli, TFF tarafından çıkarılan Tam Saha Dergisi'ne röportaj verdi.

Çimin oldukça nazik bir konu olduğunu vurgulayan Mehmet Feyzi Kuvvetli, "Çim konusunun pek çok inceliği var. Çim ilk kez serildikten sonra 1-1.5 ay boyunca, yaklaşık 10 kişilik ekiple bir bakıma tâbi tutulmalı. Her gün adım adım kontrol edilmeli. Kök salması, canlı olması, gübre ihtiyaçları gibi konular yakın ilgi gerektiriyor. Çim serildikten sonra değil, serilmeden önce taban gübresi kullanmak gerek örneğin. Çimin kök salmasını kolaylaştırır. Bu süre yaklaşık dört-beş gündür. Çim 15 günde 5, 25 günde ise 15 santime ulaşır. Bu süre sonunda üzerinde futbol oynanır. İdeal süre budur. Bu sürenin ardından rutin bakım çalışmalarına dönersiniz. Silindir dolaştırırsınız, kumlarsınız veya delersiniz. Ama öncesinde yapılan işler çimi kontrol etmek, sararma varsa onu tedavi etmek ve oluşabilecek diğer problemleri çözmektir. Çimi serip kendi haline bırakmak aynı yatırımı bir kez daha yapmayı gerektirir. Bu açıdan ilk 1-1.5 aylık süre çok önemlidir." diye konuştu.

Çim konusunda ekipman eksikliğini vurgulayan Mehmet Feyzvi Kuvvetli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben bu tip modern araçlara Türkiye'de çalıştığım kulüplerde rastlamadım. Hizmet verdiğimiz kulüplere bu araçları almaları için tavsiyede bulunuyorum. Bazı kulüpler bakım işini firmalara verdikleri zaman bu firmalar bu araçlarla gelip bakım yapıyor ama bu araçlar kulüplerin malı değil. Bazılarının doğru düzgün çim biçme makinesi bile yok. Hâlbuki çok uygun bir traktöre sahip olmanız gerek. Her traktör de olmaz, özel üretim traktörler var. Sahaya zarar vermeyecek şekilde üretilmiş. Buna bağlanacak vertidrive (delme), verticut (kök havalandırma), kumlama makinesi, gübre serpme aparatı, fırça, ilaçlama ve ara ekim makineleri gerekiyor. Çok iyi bir çim biçme makinesi, bu işin olmazsa olmazı."

Kulüplerin özellikle çime bakmasını bilen elaman çalıştırmadığına vurgu yapan Kuvvetli, "Uzman bir firmadan hizmet almak biraz da kulübün mali yapısıyla alâkalı bir şey. Mali durumu iyi olanlar buna bütçe ayırıyor. Benim şehir kulüplerinde genellikle gördüğüm durum şöyle. Kulübün zeminle ilgilenen bir çalışanı var. Onun kendi aletleri var ama modern değil. Genellikle bir çim biçme makinesine sahipler. Elle tohumlama ve gübreleme yapıyorlar. Daha sonra da suluyorlar. Kulüplerin saha bakım anlayışları budur. Elbette bu işten iyi anlayan personele sahip kulüplerimiz var. Ama çok azınlıktalar. Çim uzmanı olarak karşımıza getirilen ama toprağın sahada kullanılmaması gerektiğini bilmeyen kulüp çalışanları da var. Türkiye'de zeminden anlayan, işi saha zemini olan insan pek yok maalesef. Çim eğitimi kısa süreli bir eğitim de değil. Bir insanın tam anlamıyla çim uzmanı olması bence en az beş sene sürer. Yüksek öğrenimde peyzaj mimarlığı ve ziraat mühendisliği bölümlerinde çim konusunda eğitim veriliyor ama futbol zemini konusunda bir eğitim yok. Buradan mezun olan gençlerimizin kendilerini yetiştirmeleri çok önemli. Benim personele ihtiyacım var. Ama bulamıyorum. Kulüplerimiz de bulamıyor. İşi öğrenmek isteyen arkadaşlarımıza destek olmaya çalışıyoruz."

Zemin konusunda kulüplerin özeni göstermediğini vurgulayan Kuvvetli, kulüplerin naklen yayınlardan gelen gelirlerinin kaydederek, sıfır bir zemini oluşturmanın maliyeti ise sadece ligde bir galibiyet parasına eşit olduğuna dikkat çekti.

"Avrupa'da zeminler neden böyle güzel, bizde kötü?" diye sorulan soruya ise Mehmet Feyzi Kuvvetli, şu cevabı verdi:

"Onların zeminleri iyi, çünkü iyi ekipleri var, iyi ekipmanları var ve insana, sahaya, ekipmana yatırım yapıyorlar."