Kocaeli'nde sürdürülebilir enerji finansman bilgilendirmesi yapıldı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO), işadamlarına Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Temiz Teknoloji Fonu (CTF) ortak programı olan "Türkiye Sürdürülebi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO), işadamlarına Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Temiz Teknoloji Fonu (CTF) ortak programı olan "Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Kredisi'ni tanıttı. Söz konusu fondan özel sektöre 200 milyon dolar proje kredisi verilecek.

Kocaeli Sanayi Odası'na bağlı firma yetkililerinin katıldığı 'Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Kredisi' toplantısında konutlara ve özel sektöre yönelik, proje ortağı yerel bankalar aracılığıyla dağıtılacak 200 milyon dolarlık krediden kimlerin nasıl yararlanacağı anlatıldı. EBRD'nin Sürdürülebilir Enerji Programı'na bugüne kadar 1.3 milyar dolardan fazla kaynak ayırdıklarını belirten EBDR Türkiye Direktör Yardımcısı Şevki Acuner, Bulgaristan, Gürcistan, Macaristan, Kazakistan, Romanya, Rusya, Slovakya, Batı Balkanlar ve Ukrayna'daki Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (SEFF) modelleri kapsamında katılımcı yerel banka aracılığıyla yaklaşık 700 milyon dolar kredi kullandırıldığı aktardı.

Sürdürülebilir enerji yatırımları için binlerce bireysel kredi desteği sağlandığını belirten Cuner, "İlk SEFF 2004?te Bulgaristan'da başlatılmıştır. Türkiye'de ise 2010 yılında 200 milyon dolarlık fon ile başladı. Uygulamanın ağırlıklı olarak özel sektöre yönelik. Türkiye'deki katılımcı bankalar Akbank, Denizbank, Garanti Bankası ve Vakıfbank'tır. Katılımcı bankalar; kendilerine EBDR tarafından verilen bu krediyi programın amaç ve kriterlerine uygun yatırım projeleri bulunan müşterilerine finansman sağlamada kullanırlar." diye konuştu.

TÜRKİYE ELEKTRİĞİNİN YÜZDE 6.2'SİNİ KOCAELİ TÜKETİYOR

Türkiye'de elektriğin yüzde 6.2'sinin Kocaeli'nde tüketildiğini dile getiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, bu oranla Kocaeli'nin 3'üncü sırada olduğunu açıkladı. Zeytinoğlu, "Bu oranın yüzde 52'sini Kocaeli sanayisi tüketmektedir. Yüksek enerji maliyetleri sektörlerimizde üretimi daha da maliyetli hale getirmektedir. Ülkemiz doğal gazda dışa bağımlı bir ülkedir. Bu durum enerji maliyetlerine de yansımıştır. Bu nedenle gerek ulaşım sektöründe, gerekse konutlarda ve sanayi sektöründe enerji verimliliğini arttıracak tedbirlere ihtiyaç vardır. TURSEFF tarafından gerek enerji verimliliğini arttırmaya yönelik gerekse yenilenebilir enerji projelerine sağlanan "Sürdürülebilir Enerji Finansman Kredisi' sanayicimizin değerlendirmesi gereken önemli bir fırsattır." dedi.

Bilgilendirme toplantısının ardından, kredinin hangi projeleri kapsadığı ve nasıl başvurulacağı anlatıldı.