Karaköprülüler, Ali Baba hayratına sahip çıkıyor

Karaköprülülerin, her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdikleri Ali Baba adına dağıttığı hayır yemeğine bu yıl da binlerce kişi katıldı. Karaköprü Bel

Karaköprülülerin, her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdikleri Ali Baba adına dağıttığı hayır yemeğine bu yıl da binlerce kişi katıldı. Karaköprü Belde Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Ali Baba hayratının bu yılki etkinliğinde, 4 bin kişiye kuru fasulye, pilav ikram edildi. Belde halkının ve misafirlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe mevlit okunarak başlandı.

Şanlıurfa'nın Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, belediyelik oldukları 1992 yılından beri beldede bu etkinliğin tarafından düzenli olarak yapıldığını belirtti. Her geçen yıl etkinlik kapsamının genişlediğini vurgulayan Başkan Çiftçi, bu etkinliğin bundan sonra da gelişerek devam edeceğine işaret etti. Nihat Çiftçi, Şanlıurfa topraklarının birçok peygamber, düşünür ve şaire ev sahipliği yaptığını belirtti. Karaköprü'nün de tarihte kıymetli bir şahsiyet olan Ali Dede'ye ev sahipliği yaptığını ifade eden Çiftçi, konuşmasına şöyle devam etti: ''Nasıl ki Halil İbrahim Peygamberin bereketli sofrasından tüm insanlar faydalanmışsa, Mevlana tüm insanları kendi dergahına davet etmiş ve insanlar onun dergahından faydalanmışsa, nasıl ki Eyyüp Peygamberin sabrı tüm insanlara bir örnekse ve yine Yunus Emre'nin insanlar için vermiş olduğu düşünce, terbiye, ahlak, erdem insanlık için bir kazançsa, Ali Dede'nin sofrası, manevi şahsiyatı Karaköprü'ye vakfettiği bu kıymetli topraklar biz Karaköprülüler için bir o kadar önemlidir. Bu manevi günde bizi yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum.''

Açılış konuşmasının ardından AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Seyit Eyyüpoğlu ve Emin Önen, İl Müftüsü Ramazan Tahiroğlu, Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar ev sahibi Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi yemeklerin bulunduğu kazanların başına geçerek, yemek servisi yaptılar. Ali Baba hayratı etkinliğinde 4 bin kişi için hazırlanan yemeklerde 250 kilogram prinç, 210 kilogram et ve 200 kilogram fasulyenin kullanıldığı belirtildi.

ŞEYH ALİ DEDE

Şeyh Ali Dede, 1600'lü yıllarda Şanlıurfa'ya gelir. Sultan 4. Mehmet Han 30 Kasım 1651 tarihli bir beraat ile Ali Dede'ye bugün Karaköprü olarak bilinen beldeyi bağışlar. Senenin belli günlerinde beldede yaşayan halka ve bölgeye gelen misafirlere hayrat yapan Şeyh Ali Dede, her yıl hayratın yapılmasını vasiyet eder.