Gelişen piyasalarda enflasyona dikkat

Wall Street Journal, Brezilya, Türkiye ve Güney Kore'yi örnek olarak verdiği haberinde, 'Yükselen piyasalardaki enflasyona dikkat' uyarısı yaptı.

Wall Street Journal, Brezilya, Türkiye ve Güney Kore'yi örnek olarak verdiği haberinde, 'Yükselen piyasalardaki enflasyona dikkat' uyarısı yaptı.

 

Gelişmekte olan ülkelerde yükselen enflasyon kaygı yaratırken, yatırımcıların bu sorunu yeterince dikkate almadıkları öne sürüldü. Wall Street Journal gazetesinin, ‘Wall Street’te Duyduklarım’ bölümünde yer alan haberde, yükselen piyasalardaki enflasyonun gözardı edilmemesi gerektiği uyarısı yapıldı. Uyarıda, “Dünyanın bazı yerlerinde enflasyon daha büyük bir tehlike haline gelebilir” denildi. Gazete, “Brezilya, Türkiye ve Güney Kore gibi ülkelerde yatırımcılar, belki daha yüksek enflasyon riskini küçümsüyor” uyarısını yaptı. Reuters’ın yaptığı anketin medyanına göre de Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) ekim ayında yüzde 1.43 gibi oldukça yüksek oranlı bir artış bekleniyor.

Enflasyon baskıları artıyor
ABD’nin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, “Yükselen piyasalardaki enflasyona dikkat” başlığı ile yayımladığı haber analizinde “ABD Merkez Bankası (FED), deflasyon konusunda endişelenirken dünyanın bazı yerlerinde enflasyon şimdi daha büyük bir tehlike hale gelebilir” yorumunu yaptı.
WSJ, IMF’nin yükselen piyasalarda enflasyonun 2011 yılında yüzde 5.75’ten yüzde 5’e düşmesini beklemesine rağmen, bazı kalkınmakta olan ülkelerde enflasyon baskılarının arttığını belirtti. Bu çerçevede Hindistan’da enflasyonun bu yıl bir ara iki haneye çıktığına, Brezilya’da iktisatçıların 2010 enflasyon tahminlerini altı hafta art arda yükselttiğine işaret eden gazete, yatırımcılara kendilerini korumayı düşünmelerini önerdi.

Gıda fiyatlarına dikkat
Haberde enflasyonist baskıların üç ana kaynağı olduğu belirtilerek bunları, gıda fiyatlarının Ağustos 2008’den beri en yüksek düzeyde bulunmasını, ulusal para birimlerinin değer kazanmasını önlemeye yönelik çabalarının enflasyonist etkileri ile yükselen piyasalarda büyüme hızlanırken işsizliğin azalması ve ortalama ücretlerinin artması olarak sıraladı.
ABD’li gazete, “Yatırımcılar kendilerini nasıl koruyabilir?” sorusuna yanıt ararken de enflasyona bağlı tahvillerin seçeneklerden biri olduğunu belirttikten sonra şöyle devam etti: “Brezilya, Türkiye ve Güney Kore gibi ülkelerde, ne kâr ne de zarar getiren enflasyon oranları, yatırımcıların belki daha yüksek enflasyon riskini küçümsediğini gösteriyor.”  (Finans servisi)